Reprezentanții ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au avut mai multe întrevederi cu membrii asociațiilor de profil din agricultură, în contextul campaniei de informare și schimb de opinii lansate în vederea identificării, examinării, prioritizării și soluționării problemelor din sector. Astfel, la sfârșitul săptămânii a avut loc întrevederi cu membrii Asociației Obștească a Frigotehniștilor și reprezentanții companiilor de asigurări ce activează în domeniul agriculturii.
În cadrul întrunirilor s-a discutat despre implementarea tehnologiilor moderne în agricultură, infrastructura post-recoltare, depozitele frigorifice, utilizarea celui mai înaintat sortiment de soiuri și forme ale plantelor agricole, crearea a noi locuri de muncă bine plătite, asigurarea creșterii durabile a mediului rural și condițiile de asigurare în agricultură.
„Agricultura este unul din sectoarele de bază ale economiei naționale, în sarcina căreia este pusă, în primul rând, siguranța alimentară a țării. Cu părere de rău, sectorul agricol încă depinde în mare măsură de intemperiile timpului: ploi torențiale, grindină, vânt puternic, înghețuri târzii de primăvară și devreme de toamnă etc. Asigurările în agricultură sunt o metodă sigură de protejare a producătorului contra riscurilor, ce stau în fața unei activități eficiente în sectorul agroindustrial. Ne propunem să discutăm despre motivele ce stau la baza neasigurării de către producătorii agricoli, problemele ce stau în fața asiguratorilor, instituțiilor statului, a identifica soluții de depășire a trendului negativ în domeniul asigurărilor agricole și de a contribui la eficientizarea instrumentului de asigurare și creșterea încrederii și beneficiului agricultorilor”, a precizat șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală, Vasile Șarban, în cadrul ședinței cu reprezentanții companiilor de asigurări.
La întrevederea cu membrii Asociației Obștească a Frigotehniștilor accentele au fost puse pe problema autorizării companiilor de proiectare a frigoriferelor, cu implicarea în acest proces a angajaților calificați pe domeniu.
„Discutăm despre viziunile privind utilizarea și exploatarea depozitelor frigorifere, rolul lor în activitatea producătorilor agricoli și în lanțul valoric al fructelor și legumelor proaspete, în procesul de asociere a producătorilor, dar și în scopul identificării noilor piețe de desfacere”, a menționat Vasile Șarban.
Dina Roșca