Autoritățile locale din alte 3 raioane ale țării au fost informate despre noile prevederi ale Codului electoral, inclusiv în contextul alegerilor locale generale care vor avea loc în toamna acestui an. Discuțiile au loc în cadrul campaniei „Cunoaște dreptul tău electoral”.
Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a vorbit cu autoritățile din raioanele Șoldănești și Rezina. Participanții la discuții au fost interesați dacă există o limită de vârstă pentru a putea candida la funcția de primar, în baza căror acte se va vota în această toamnă, dar și aspecte ce țin de gestionarea listelor electorale. Aceștia au propus ca cei care intenționează să candideze pentru funcția de primar să dețină studii superioare. Un subiect aparte a fost și agitația electorală și anume dacă prezentarea raportului de activitate a primarului, care intenționează să candideze pentru un nou mandat, poate fi considerată agitație.
Membrul CEC, Vasile Postolache a avut discuții active cu autoritățile locale din raionul Anenii-Noi despre etapele reformării Codului electoral și organizarea consultărilor publice. Participanții au manifestat interes și privind modalitatea de desfășurare a campaniei electorale de către concurenții electorali, ce este permis și ce este interzis. Participanții au propus ca vârsta pentru a putea candida la funcția de primar și consilier să fie mai mare de 23 de ani, dar și ca aceștia să dețină studii superioare. Totodată, reprezentații autorităților locale au propus ca să fie revizuit pragul de participare de 1/5 din persoanele incluse în listele electorale, pentru turul II de scrutin la alegerile locale.
Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” va continua și săptămâna viitoare în alte raioane ale țării. Anterior, acțiuni similare s-au desfășurat în Glodeni, Strășeni, Ocnița, Dondușeni, mun. Bălți, Briceni, Edineț, Călărași, Drochia, Rîșcani, Soroca, Orhei, Florești, Criuleni, Sîngerei și Telenești.
Campania este organizată de Comisia Electorală Centrală în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului American oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.