Peste 150 de producători și exportatori de fructe din toate regiunile țării, experți internaționali și comercianți din țară și de peste hotare s-au întrunit la cea de a cea de a V-a ediție a Conferinței Naționale: „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care se desfășoară pe 5-6 decembrie la Chișinău, informează PROVINCIAL.
Evenimentul este organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
În cadrul conferinței participanții discută despre soiurile de fructe care sunt solicitate pe piețele internaționale și cele mai inovative tehnologii de producere și post-recoltă. De asemenea, pe parcursul celor două zile va fi acordată o atenție sporită panelului comercial, la care vor fi prezenți reprezentanți ai rețelelor comerciale de pe diferite piețe (România, Germania, Rusia).
Ion Perju, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a salutat participanții la eveniment și a asigurat toți actorii din sectorul horticol că până la finele anului curent Guvernul va aproba Programul Național Horticol în Republica Moldova. Potrivit ministrului, acest document strategic va asigura transformarea domeniului în unul de perspectivă cu multiple oportunități de creștere pentru producătorii agricoli.
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a dat asigurări că USAID fiind un partener strategic pentru agricultorii din Moldova va continua să susțină eforturile de dezvoltare a sectorului, modernizarea tehnologiilor de producere și diversificarea piețelor de export. Potrivit reprezentantului USAID, datorită unui parteneriat eficient între USAID și Asociația Moldova Fruct au fost asistați circa 40 de agricultori în obținerea certificărilor internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, au fost inițiate livrări de fructe pe noi piețe, a crescut exportul de fructe în UE astfel încît ultimii ani a fost depășită cota tarifară de export pe piața europeană pentru prunele și struguri.
Potrivit președintelui Moldova Fruct Vitalie Gorincioi, ajustarea continuă a sectorului la schimbările climei, accesul limitat la brațe de muncă calificată și sezonieră, diversificarea piețelor de export și perfecționarea cadrului legal și instituțional orientat spre inovare și competitivitate a sectorului, sunt domeniile care necesită atenția actorilor din sector pentru următorii 5 ani. ”Sperăm cu tot dinadinsul, că sectorul agroindustrial al Republicii, va deveni cu adevărat o prioritate în strategiile guvernamentale de dezvoltare economică și de modernizare a țării”, susține președintele Moldova Fruct.
Sectorul de producere a fructelor este unul de perspectivă pentru R. Moldova. În ultimii ani, sectorul a înregistrat performanțe importante prin extinderea suprafețelor de livezi super-intensive, dotate cu cele mai moderne echipamente. În același timp, datorită eforturilor depuse de membrii asociației împreună cu partenerii de dezvoltare exporturile de fructe au crescut considerabil iar piețele de desfacere sunt tot mai diverse cum ar fi: Orientul Mijlociu, Germania, Austria, Olanda. Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 mii hectare. Datele preliminare arată că în anul 2019 au fost produse: 595 mii tone de mere, 108 mii tone de prune, 17 mii tone de caise, 12 mii tone de cireșe și 8 mii tone de vișine. În primele 11 luni ale anului 2019, au fost exportate 239 mii tone de mere, 60 mii tone de prune, 40 mii tone de struguri, 12 mii tone de cireșe și vișine.
Doina Munteanu