Primăria oraşului Drochia continuă implimentarea activităţilor stabilite pentru comunicarea, participarea cetățenească și creșterea transparenței administrației publice locale. Astfel, audierea publică privitor proiectul bugetului pentru anul 2022, s-a desfășurat la data de 5 noiembrie curent, în format online, informează PROVINCIAL cu referire la autoritățile raionale.
La audiere au fost prezenți 35 de partcipanți, din ei: funcționarii primăriei orașului, consilieri orășenești , funcționari din cadrul instituțiilor de educație timpurie, reprezentanți ai societății civile etc.
În discursul său, doamna primar a prezentat sinteza veniturilor și cheltuielile bugetului conform clasificației funcționale, inclusiv taxele și impozitele prevăzute pentru 2022.
Totodată, dna primar a menționat principalele provocări ale bugetului pentru anul 2022:
-Imposibilitatea determinării evoluției pandemiei și a impactului asupra veniturilor
-Revenirea la posibilitatea de administrare a taxelor locale fără careva plafonări
-Implementarea proiectelor investiționale de infrastructură conform angajamentelor propuse
-Menținerea unei situații economice stabile într-un context inflaționist în creștere
-Atingerea performanțelor și obiectivelor de politici locale prin sporirea eficienței cheltuielilor publice
-Promovarea și implementarea programului de bugetare participativă conform celor mai bune practici .
Fiecare participant a avut posibilitatea să se expună asupra proiectului bugetului sau să scrie sugestiile în chat în chat.
Întrucît audierile s-au desfășurat online, Primăria orașului Drochia, în cadrul proiectului „Informează, abilitează, și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, în colaborare cu Coaliția locală de participare bugetară, a colectat propuneri și sugestii de la cetățeni în contextul aprobării bugetului local pentru anul 2022. Acțiunea respectivă este una dintre măsurile incluse în Planul de acțiuni pentru creșterea transparenței bugetare la nivelul primăriei orașului Drochia.. Propunerile și sugestiile cetățenilor au fost colectate prin intermediul unui Chestionar, care a avut drept scop atât măsurarea percepției cetățenilor asupra serviciilor prestate de autoritățile locale, cât și identificarea direcțiilor prioritare de dezvoltare a orașului pentru următorul an. Chestionarul a fost plasat pe situl web al primăriei, pe rețelele sociale, și distribuit de membrii Coaliției și alți cetățeni. Colectarea de opinii a avut loc în perioada 22 septembrie – 31 octombrie, cu suficient timp înainte de audierile legate de buget. În total au fost înregistrați circa 130 respondenți, dintre care 72% femei și 28% bărbați.
De asemenea, cei mai activi s-au dovedit a fi tinerii – puțin peste jumătate din respondenți fiind persoane cu vârsta de până 35 de ani, urmați de categoria celor cu vârsta cuprinsă între 36-59 de ani.
Propunerile expuse se regăsesc în lista de mai jos :
– reparația trotuarelor;
– iluminarea trecerilor de pietoni;
– amenajarea stațiilor de așteptare
– creșterea accesibilității pentru persoanele cu o mobilitate redusă;
– extinderea rețelei de apă și canalizare ;
-îmbunătățirea călității iluminatului stradal etc.
-oferirea suportului pentru crearea locurilor de muncă.
Tot în cadrul prezentării dna primar a vorbit despre bugetarea participativă și a propus majorarea sumei alocate la 1 500 000 lei, cu contribuția locuitorilor 15%.
Totodată, ținem să menționăm că audierile publice cu privire la bugetul orășenesc 2022 au fost monitorizate de reprezentanți ai Programului Comunitatea Mea și ai Centrului Analitic Independent „Expert Grup”.