Modul de alimentare a obiectelor sociale și de infrastructură din gestiunea unei primării de la un parc fotovoltaic, programele de sprijin pentru valorificarea energiei regenerabile, lucrările de eficiență energetică și dezvoltarea localităților au fost discutate în cadrul vizitei de lucru a secretarului de stat Constantin Borosan în raionul Cimișlia.
În satul Gura Galbenei, secretarul de stat a vizitat complexul sportiv care se alimentează de la un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 15,8 kW, instalat în anul 2021 cu sprijinul financiar al fostei Agenții pentru Eficiență Energetică, actualul Centru Național pentru Energie Durabilă. Sistemul funcționează în baza mecanismului de sprijin contorizare netă, care permite livrarea energiei produse în rețea și consumarea unei cantități echivalente în orele când nu este soare. Astfel, pentru excesul de energie livrat în rețea pe parcursul anului 2023, primăria a câștigat 35 de mii de lei. Anual, sistemul fotovoltaic produce cca 20 de mii de kW/h, iar instalarea lui a costat aproape 300 de mii de lei.
Constantin Borosan a subliniat că, potrivit recentelor modificări la legea energiei regenerabile, proprietarii de panouri fotovoltaice pot utiliza energia electrică produsă local la mai multe locuri de consum, cunoscute ca NLC. Astfel, primăria ar putea utiliza propria energie electrică și pentru iluminat stradal, iluminarea grădiniței, școlii și primăriei din localitate, dar și pentru alimentarea pompelor celor patru fântâni arteziene din localitate. Astfel, primăria va economisi bani pe energia electrică, inclusiv prin încărcarea rezervoarelor de apă în timpul zilei, cu energie regenerabilă, și utilizarea apei atunci când este cerere din partea consumatorilor.
Amintim că mecanismul de sprijin contorizarea netă a fost înlocuit cu facturarea netă la începutul anului curent. Facturarea netă vizează consumatorul final, deținător al centralei electrice cu o putere instalată de până la 200 kW, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și este în drept să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie electrică produsă.
Facturarea netă permite deținătorilor de centrale electrice, care produc energie electrică cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice, să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică națională și să beneficieze de echivalentul monetar în contul lor, astfel acest mecanism este conceput să încurajeze producția locală de energie verde și să sprijine prosumatorii în gestionarea costurilor energetice. Prosumatorii pot utiliza soldul disponibil pentru a compensa facturile ulterioare de energie electrică sau pot solicita plata în numerar anual.
La mijlocul anului curent, în Moldova erau instalate centrale electrice regenerabile cu o putere totală de 419 MW, dintre care panouri fotovoltaice 258 MW, turbine eoliene – 138,7 MW, centrale hidroelectrice – 16,5 MW, centrale pe biogaz – 5,62 MW.
În raionul Cimișlia, Constantin Borosan a vizitat și un parc eolian cu capacitatea de 9 MW, situat în localitatea Batîr, care livrează energie electrică pe piața liberă. Oficialul s-a informat despre interacțiunea dintre producătorii de energie regenerabilă și companiile de transport și distribuție a energiei, aplicarea normelor privind eliberarea și executarea avizelor de racordare la rețea a producătorilor de energie regenerabilă și modalitățile de extindere a capacităților rețelei.
Constantin Borosan a invitat agentul economic să vină cu propuneri pentru noile reguli privind obligația de serviciu public pentru operatorii sistemelor de transport și distribuție a energiei electrice de a acorda prioritate în racordarea la rețea producătorilor elegibili mari.