Guvernul nu are niciun temei legal pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Precizarea a fost făcută de către compania „Avia Invest”, în contextul declarațiilor recente ale premierului Dorin Recean și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu referire la pregătirea unui nou concurs pentru aeroport și spațiile comerciale din acesta. Cei doi au anunțat că la noua licitație nu vor putea participa companiile din țară.
„Avia Invest” accentuează că, până la epuizarea tuturor căilor de atac interne, nu există niciun temei legal pentru rezilierea actualului contract de concesionare. Dosarul se află acum la Curtea Supremă de Justiție, precizează compania.
„În același timp, observăm că Guvernul a inițiat procese abuzive și periculoase pentru a determina instanța de judecată supremă să adopte o hotărâre ilegală, care i-ar da câștig de cauză în litigiul cu „Avia Invest”. Asupra judecătorilor implicați în examinarea dosarului și rudelor acestora sunt exercitate presiuni enorme și de o amploare nemaivăzută, inclusiv amenințări cu fabricarea dosarelor penale. Doi dintre magistrați sunt „judecători interimari” și au fost numiți fără a fi respectate procedurile legale și cu încălcarea Constituției. Doar acest fapt ne permite să punem la îndoială orice legalitate a actului de justiție”, se arată într-un comunicat al „Avia Invest”.
După ce va fi finalizat procesul, „Avia Invest” intenționează să apeleze și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde va dezvălui „haosul juridic din țara noastră”. Administrația companiei avertizează despre răspunderea judecătorilor, proporțional gradului de vinovăție, stabilit în acțiunea în regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea sumelor achitate de stat.
Compania notează că a devenit ostatica agendei politice și a intereselor comerciale ascunse ale demnitarilor. „Reiterăm că toate acțiunile autorităților împotriva noastră sunt complet nefondate din punct de vedere juridic și reprezintă preluarea cu forța a unei afaceri, pentru a o oferi altcuiva. Avertizăm factorii de decizie că statul va trebui să plătească despăgubiri de două ori pentru aceste fărădelegi. Mai întâi, să returneze investițiile de peste 90 de milioane de euro companiei „Avia Invest”, iar ulterior – celor cărora le-a promis concesionarea aeroportului”, a specificat „Avia Invest”.
Compania a mai amintit despre aflarea pe rol, la Curtea de Arbitraj din Stockholm, a cererii acționarului împotriva Republicii Moldova.
„Deocamdată, „Avia Invest” nu a solicitat rambursarea investițiilor, deoarece nu recunoaște faptul rezilierii contractului de concesionare și se afla în proces de judecată cu statul. În cazul în care toate schemele descrise mai sus vor fi puse în practică, vom recurge la acest drept și vom cere ca despăgubirea să fie plătită în mod solidar de către toți cei vizați în preluarea forțată a unei afaceri oneste”, se mai menționează în comunicatul de presă.
Sursa a mai amintit că, Aeroportul din Chișinău, gestionat de „Avia Invest”, a câștigat, timp de cinci ani consecutiv, premiul internațional pentru cea mai dinamică dezvoltare. „Va fi oare nominalizat Aeroportul din Chișinău în continuare cu astfel de succese?” – au întrebat reprezentanții companiei.