Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează oamenii să fie foarte prudenți la exploatarea surselor de încălzire a locuințelor. Avertizarea pompierilor vine în contextul temperaturilor scăzute de afară în special pe parcursul nopții, ceia ce îi face pe oameni să supraîncălzească sobele.
În acest sens, specialiștii recomandă persoanelor să stingă focul din sobe pe timpul nopții și să aerisească încăperile pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon.
Angajații IGSU îndeamnă gospodarii să nu țină obiectele de mobilier și lucrurile combustibile în apropierea surselor de încălzit, pentru a evita inflamarea acestora sau aprinderea obiectelor de la căldura cedată de instalațiile de încălzire.
Mai mult, specialiștii recomandă ca proprietarii caselor să verifice utilitatea surselor de încălzit, iar în cazul în care au depistat fisuri pe sobe să înceteze exploatarea acestora până la înlăturarea definitivă a problemelor. Fisurile la sobe și coșurile de fum poate duce la emanarea de gaze toxice în locuință, iar în cele din urmă persoanele ar putea cu ușurință să se intoxice cu monoxid de carbon.
Atenționarea pompierilor este și pentru oamenii care folosesc cazane alimentate cu gaze naturale. În acest sens, specialiștii recomandă persoanelor să verifice cazanele înainte de exploatare și să utilizeze doar instalații autorizate și standardizate. În caz de defecțiune, oamenii sunt îndemnați să invite pentru reparație doar specialiști în domeniu.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în următoarea perioadă temperatura aerului în unele regiuni ar putea atinge valori termice de minus 20 grade celsius. În aceste condiții riscul de supraîncălzire și utilizare necorespunzătoare a surselor de încălzit este mult mai mare. În caz de situații de risc persoanele pot apela Serviciul 112.
Cristina Pendea