Autoritățile din Ceadîr-Lunga lucrează la elaborarea soluțiilor pentru atenuarea efectelor crizei energetice asupra populației și a businessului din localitate. Noul concept se va încadra în planul local de dezvoltare și este elaborat prin consultarea largă a opiniei oamenilor din comunitate. Proiectul se înscrie în inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de Uniunea Europeană și implementată de PNUD și Centrul pentru Impact Public.
„Problemele de bază pe care vrem să le soluționăm cu ajutorul acestui proiect sunt reutilarea obiectivelor de menire socială pentru ca acestea să utilizeze energie de alternativă în activitatea lor și pentru ca noi să putem redirecționa resursele pentru susținerea populației. Ne propunem o informare cât mai amplă a locuitorilor și instituțiilor, astfel ca pe viitor să asigurăm trecerea orașului la energia alternativă, dar și susținerea populației cu nivel redus de venituri”, susține Anatoli Topal, primarul municipiului Ceadîr-Lunga.
Pentru a sprijini implementarea planurilor de dezvoltare economică locală, împreună cu UE, PNUD utilizează o abordare care în prezent este pilotată în cadrul organizației, numită abordare de portofoliu. Această metodă se bazează pe premisa că lumea este complexă și funcționează prin intermediul sistemelor (de exemplu, piața, schimbările climatice, inegalitățile) și în care nu există soluții rapide sau remedii liniare care ar duce la o schimbare durabilă pozitivă. Metoda propusă sprijină autoritățile publice locale în elaborarea de programe prin prisma viziunii sistemice, în timp ce provocările sunt abordate din multiple unghiuri, fapt care asigură că inițiativele dezvoltate sunt coerente și conectate la nevoile oamenilor.
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG) are ca scop stimularea dezvoltării verzi și echitabile în regiunea Parteneriatului Estic, și anume în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.