Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au organizat evenimentul de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional „Cel mai bun plan de afaceri”, ediţia 2020.
Ministrul Igor Șarov a felicitat elevii și profesorii pentru performanțele obținute în cadrul competiției dorindu-le ca planul lor de afaceri să se materializeze în acțiuni concrete. „Asemenea activități ne demonstrează pentru a câta oară că avem tineri extraordinari, cu viziuni și idei inovative, care au toate șansele să se afirme pe piața muncii și să reușească în propriile afaceri”, a afirmat oficialul.
În context, oficialul a înmânat premiile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Locul I (7 000 de lei) – Pînzari Maria-Iulia, Colegiul Agroindustrial din Râșcani, cu ideea de afaceri: „Brutărie- Zdorovyi Hleb”, profesor Rabadji Svetlana.
Locul II (5 000 de lei) – Postica Victoria și Gaina Cătălina, Colegiul Național de Comerț, ASEM din mun. Chişinău, cu ideea de afaceri: „Elaborarea, personalizarea și comercializarea meniurilor digitale cu efecte sonore pentru agenții economici din domeniul alimentației publice”, profesor Budurin-Furculiță Cristina.
Locul III (3 000 de lei) – Sava Corina, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din mun. Chişinău, cu ideea de afaceri: „Genți croșetate- ChrosetStyle”, profesor Vleju Ana.
Pentru premierea câștigătorilor, a alocat suma de 15.000 MDL, repartizată astfel: Locul I – 7000 MDL, Locul II – 5000 MDL, Locul III – 3000 MDL.
Premiul cel mare al Concursului Naţional „Cel mai bun plan de afaceri” a fost un laptop oferit de către Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri. Acesta a fost câștigat de Țîcu Nicoleta, absolventă a Centrului de Excelenţă în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, cu ideea de afaceri: „Producerea condimentelor eco”, profesor Guțuleac Violeta.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a acordat trei premii speciale în valoarea de 3500 lei fiecare pentru următoarele nominalizări:
Cel mai bun plan de afaceri cu caracter social – Pleșca Cristian, Colegiul Tehnic Agricol Soroca cu ideea de afaceri „ Producerea corsetelor ortopedice – Ortoped-plus”, profesor Bugai Victoria.
Cel mai bun plan de afaceri în producerea produselor alimentare artizanale – Lisnic Ionela, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul cu ideea de afaceri „Producerea brânzeturilor cu adaosuri”, profesor Guțuleac Violeta.
Cel mai bun plan în dezvoltarea afacerii la nivel rural – Tucan Artiom, Școala Profesională din Comrat cu ideea de afaceri ”Крестьянское Хозяйство «Ajdiman» по выращиванию и реализации козоводства”, profesor Telpiz Fedora.
Cu o mențiune specială și un premiu de 3500 lei din partea AO „Educație pentru Dezvoltare” pentru „Cel mai bun plan de afaceri în profesia aleasă”, s-a ales şi Para Maria de la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, cu ideea de afaceri ” „Laborator de cofetărie”, profesor Chirev Svetlana.
Amintim că etapa finală a Concursului Naţional „Cel mai bun plan de afaceri”, ediţia 2020 a întrunit 14 concurenți care și-au prezentat planurile de afaceri în fața unei comisii de evaluare, formată din specialiști în domeniu, oameni de afaceri, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării și reprezentanți ai asociațiilor de business.
Doina Munteanu