Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2019 și 2020 au fost premiate pe 21 decembrie în cadrul unei ceremonii naționale, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei. Scopul Programului Bunelor Practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.
„Sute de comunități ne fac mândri prin ceea ca reușesc, prin ceea cum se dezvoltă în continuare. Realizările comunităților locale din Republica Moldova ne inspiră şi ne fac să sperăm la o țară mai europeană, mai prosperă şi mai frumoasă”, a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, în deschiderea Ceremoniei Naționale de Premiere a celor mai bune practici.
„Scopul nostru comun este să construim comunități locale puternice și din acest motiv, considerăm că este deosebit de important să învățăm din bunele practici, să nu se piardă ideile valoroase și să continuăm să le cunoaștem, recunoaștem și aplicăm”, este de părere Ana – Maria Veverița, coordonatoarea Programului Bunelor Practici.
La rândul său, Daniel Popescu, șeful Departamentului Guvernare democratică, Consiliul Europei a menționat: „Mă bucur că aceste practici sunt sărbătorite, dar cel mai important este nu doar să-i felicităm pe câștigători, dar și să învățăm de la ei. A învăța din bunele practici este cea mai bună practică de învățare. Sunt peste tot, mai ales în Republica Moldova primari și colectivități care inovează, care aduc soluții noi la probleme comune pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”.
„Programul Bunelor Practici este un exemplu bun, demn de urmat și de replicat. Acest program descoperă foarte multe inițiative; descoperă oameni care, prin sacrificiu și dedicație aduc schimbări în comunitățile locale și servicii mai bune pentru cetățeni. Tot respectul, toată recunoștința și prețuirea pentru stimații colegi și cei implicați în dezvoltarea locală”, a susținut președintele CALM, Tatiana Badan.
Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020.
Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt:
1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă
2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară;
3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate;
4. Tradiții autentice acasă.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.