Ministerul Culturii lansează astăzi, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale de Lectură. Aceasta este prilejuită de Ziua Națională a Lecturii, marcată în țara noastră la 14 februarie.
Ziua Națională a Lecturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2022, în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie, și al aniversării poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie.
Tema Zilei Cititului Împreună – sau cu voce tare – din acest an este lectura cărților de benzi desenate. Urmând această tendință, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, va merge azi, la ora 15.00, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, unde va citi pentru cei prezenți fragmente din „Prostia omenească” de Ion Creangă – o carte din literatura clasică, adaptată și editată în format de benzi desenate.
Și de această dată, Campania Naționale de Lectură are drept scop să transforme lectura într-un obicei al societății noastre, pentru toate categoriile de vârstă, și vine să evidențieze lectura drept o abilitate-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții.
„Ne propunem ca Ziua Națională a Lecturii să devină o tradiție prin care entități guvernamentale și private, împreună cu instituții de învățământ și de cultură, să contribuie la edificarea unei societăți a cititorilor înarmați cu cunoștințe și cu abilități de gândire critică. Vă încurajăm ca Ziua Națională a Lecturii să nu să se încheie după o zi sau o săptămână de activități de lectură, ci să devină o mișcare continuă de cultivare a obiceiului de a citi, ca parte fundamentală a dezvoltării noastre individuale și societale”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
Majoritatea manifestărilor din cadrul Campaniei Naționale de Lectură sunt preconizate pentru zilele de 12-16 februarie. În această perioadă, instituțiile educaționale și de cultură din țară, în special bibliotecile, vor organiza diverse acțiuni menite să promoveze lectura și să sporească interesul pentru citit.
Momentul inedit al Campaniei din anul curent ține de prezența la Chișinău, pentru prima dată, a scriitorilor Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie din România. Pe 14 februarie, ei se vor întâlni cu colegi de breaslă și cu publicul cititor din Republica Moldova, pentru a discuta despre carte și lectură și a citi fragmente din opera lor.
Organizatori ai evenimentelor din cadrul Campaniei: Președinția Republicii Moldova, Ministerul Culturii, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, instituții publice și autorități publice locale.
Programul național de acțiuni, prilejuite de Ziua Națională a Lecturii 2024