Anual, pe 26 aprilie, marcăm Ziua comemorării victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl și ale altor avarii nucleare, în memoria persoanelor care au rămas cu dizabilități sau chiar și-au pierdut viața contribuind la lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986.
Cu acest prilej, pe parcursul zilei se vor desfășura mai multe evenimente tematice, inclusiv un miting solemn, cu depuneri de flori la Complexul Memorial al Victimelor Catastrofei de la Cernobîl, situat pe strada Valea Trandafirilor din capitală.
În context, persoanele cu dizabilități cauzate de participarea la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit cu dizabilități în urma experienţelor nucleare, avariilor cu radiaţie ionizată şi a consecinţelor acestora la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar ori special şi familiile (soţii, iar în cazul lipsei acestora, unul dintre părinţii) participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedaţi beneficiază de un ajutor material anual de 1000 de lei. În acest an, Agenția Națională Asistență Socială va asigura transferul mijloacelor financiare pentru plata acestui ajutor la 2157 de persoane.
Concomitent, pentru persoanele care au avut de suferit din cauza catastrofei de la Cernobîl, statul garantează o serie de compensații și ajutoare materiale, printre care alocații lunare de stat în caz de dizabilitate severă, accentuată și medie, compensație unică pentru prejudiciul adus sănătăţii, ajutor material unic anual pentru însănătoşire, alocaţii nominale de stat pentru merite deosebite faţă de stat și alte prestații de asigurări sociale precum pensii pentru limită de vârstă, pensii pentru dizabilitate și pensii în cazul pierderii întreţinătorului.
Totodată, persoanele care au suferit de boală actinică, provocată de emisiile de radiații de pe urma avariei de la C.A.E. Cernobîl, şi persoanele cu dizabilitaţi cauzate de această catastrofă au dreptul la compensaţie bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. De la 1 aprilie 2023, valoarea compensației este de 1136,99 lei.
Suplimentar, începând cu 1 aprilie 2023, au fost majorate cu 250 de lei alocațiile lunare de stat acordate persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, inclusiv celor cu grad de dizabilitate severă, accentuată și medie, persoanelor care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare și au primit cetățenia Republicii Moldova, precum și soţilor supravieţuitori, care se aflau în relaţie de căsătorie cu persoana decedată la data decesului acesteia. Actualmente, mărimea acestei alocații este de 1000 de lei.
Adițional, au fost indexate cu 15% pensiile stabilite în temeiul Legii nr. 909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.
Accidentul nuclear de la C.A.E. Cernobîl s-a produs în noaptea zilei de 26 aprilie 1986, fiind considerat cel mai mare accident nuclear din istorie. La lichidarea consecințelor acestora au participat peste 3350 de locuitori ai actualei Republici Moldova.