În conformitate cu programele naționale, locuitorii din stânga Nistrului și din mun. Bender beneficiază de medicamente și dispozitive medicale procurate din bugetul de stat și oferite din asistența partenerilor internaționali.
Conform Regulamentului privind organizarea asistenței medicale, cetățenii Republicii Moldova domiciliaţi în localitățile din stânga Nistrului, mun. Bender şi localităţile limitrofe acestui perimetru, beneficiază de asistenţă medicală în volumul stabilit tuturor persoanelor asigurate din Republica Moldova, în corespundere cu prevederile Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi Normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Persoanele neasigurate, cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi în localităţile din regiunea transnistreană şi localităţile limitrofe, înregistrate pe lista medicului de familie, beneficiază, similar tuturor persoanelor asigurate din Republica Moldova, de asistenţă medicală urgentă prespitalicească şi de asistenţă medicală primară gratuită.
De asemenea, în cazul maladiilor social-condiţionate cu impact major asupra sănătății publice, asistența medicală urgentă este acoperită din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Este de remarcat că, cetățenii Republicii Moldova, domiciliați în localitățile din estul țării și cele limitrofe pentru a beneficia de asistenţă medicală în cadrul asigurării obligatorii asistenţă medicală au obligația de a se înregistra pe lista medicului de familie, în baza cererii depuse în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Astfel, în anul 2022, pe lista medicilor de familie erau înregistrați circa 57 795 cetățeni a Republicii Moldova, domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, mun. Bender și localitățile limitrofe acestui segment (+9,95%, comparativ cu anul 2021-52 562), care în calitate de persoane asigurate, beneficiază în instituțiile de asistență medicală primară, inclusiv de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. La fel, aceștia beneficiază de asistenţă medicală specializată de ambulator şi staţionar în cadrul spitalelor raionale (Anenii Noi, Criuleni, Rezina, Orhei), la Institutul Mamei și Copilului, precum şi în alte instituţii medico-sanitare publice de nivel republican, în baza trimiterii medicului de familie.
22 560 de cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, mun. Bender și localitățile limitrofe au fost consultați pe parcursului anului 2022 de medicii și specialiștii de profil din cadrul spitalelor raionale Anenii Noi, Rezina, Orhei și Criuleni, la trimiterea directă a medicului de familie (+7,25, comparativ cu anul 2021-21 034).
În anul 2022 beneficiarii din regiunea transnistreană și localitățile limitrofe au recepționat 1019 servicii de înaltă performanță (+9,45% comparativ cu anul 2021-931).
1275 de locuitori din regiunea transnistreană (+23,30% comparativ cu anul 2021-1034 cetățeni) au beneficiat în anul 2022 de tratament spitalicesc în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice, spitalele raionale Anenii Noi, Rezina, Orhei, Criuleni.
În cadrul instituţiilor medico-sanitare publice de nivel republican au beneficiat de tratament spitalicesc circa 2371 pacienți (+27,20% comparativ cu anul 2021-1864), dintre care 2039 dețineau statut de persoană asigurată în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (în anul 2021-1603) și 332 persoane au fost spitalizate în bază de contract (în anul 2021 – 261).
Ре parcursul anului 2022, din sursele Fondului Global, 450 de persoane din regiunea transnistreană au beneficiat de stimulente financiare în vеdеrеа meținerii complianței lа tratamentul antituberculos, cu suma totală de 1,52 mln. de lei (2021-507 persoane, 2,12 mln. de lei).
De asemenea, în conformitate cu Programul național de control a maladiilor cu transmitere sexuală și infecției HIV/SIDA, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, Centrul SIDA din or. Tiraspol, pe parcursul anilor 2021-2022, a fost asigurat din cadrul grantului Fondului Global, cu medicamente și dispozitive medicale pentru sectorul spitalicesc, în valoare de 4,87 mln. de lei. Suma totală alocată prin acest program pentru pacienții din stânga Nistrului și mun. Bender a constituit în perioada ultimilor 2 ani – 6,93 mln. de lei.
Populația din raioanele de est ale țării, similar celei de pe malul drept, beneficiază de loturi de vaccin și consumabile în cadrul Programului Național de Imunizări, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, inclusiv, anti-COVID-19, repartizate în perioada anilor 2021 și 2022, acoperirea populației din regiune cu vaccin anti-COVID-19, constituind circa 39%, inclusiv 38% cu doza booster.
Aceste cifre denotă măsurile practice de suport medical oferit locuitorilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.