Statul deține la zi peste 20.000 ha de terenuri cu potențial mare de exploatare dar care, de-a lungul anilor, au fost lăsate părăginite și nu au fost exploatate la adevăratul lor potențial. Pornind de la obiectivul Agenției de a pune în valoare proprietățile publice, subliniem necesitatea de a transforma aceste resurse în active profitabile pentru economia națională.
Cu o viziune clară de a eficientiza utilizarea terenurilor din gestiunea statului, Agenția Proprietății Publice a decis să transfere către Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. o suprafață considerabilă de 672,4 Ha de teren, amplificând astfel capacitățile de producție ale uneia dintre cele mai prestigioase companii vitivinicole din Republica Moldova.
Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. se distinge pe plan național și internațional ca fiind un lider în vinificație, cu o creștere semnificativă a cifrei de afaceri în 2022 de 20% și o majorare a profitului cu peste 50% în 2023. Această vinărie, cu produsele ei de excepție, a făcut faimă țării în întreaga lume.
Recunoscând nevoia stringentă a Combinatului de a avea acces la struguri de cea mai bună calitate, Agenția Proprietății Publice a văzut această transmitere ca pe o soluție strategică. Noua extindere nu numai că va dubla teritoriul de plantații al Cricova, care le moment constituie 630 Ha, dar va oferi și un avantaj competitiv în promovarea vinurilor moldovenești pe piața europeană.
Teritoriul preluat de către Combinat a aparținut anterior Î.S. „Stațiunea Didactico-Experimentală Stăuceni”. Deși plantațiile au fost abandonate în trecut, în mâinile experte ale echipei de la „Cricova”, acestea vor fi reabilitate și transformate în podgorii prospere. În plus, se anticipează că această dezvoltare va crea un ansamblu peisagistic impresionant în suburbiile capitalei, contribuind la atractivitatea turistică a regiunii.
De asemenea, se planifică plantarea unor soiuri autohtone pe aceste terenuri, consolidând astfel reputația vinurilor moldovenești și promovând patrimoniul național pe arena mondială.
Această inițiativă subliniază angajamentul Agenției Proprietății Publice de a valorifica la maxim proprietățile statului, contribuind în același timp la dezvoltarea și consolidarea industriei vitivinicole din Republica Moldova.