Astăzi, 27 octombrie 2023, pe teritoriul raionului Nisporeni au avut loc aplicații complexe la protecția civilă cu tematica: Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor, alunecărilor de teren, dar și avariilor de producție.
În acest sens, au fost testate capacitățile de conducere a structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.
Astfel, conform scenariului, în această dimineață în munții Carpați, a fost înregistrat un cutremur de pământ, la o distanță de circa 200 km de raionul Nisporeni. În urma seismului au fost înregistrate deteriorări esențiale la blocuri locative, case particulare și instituții. Au fost afectate liniile de comunicație, energie electrică și rețelele de gaze naturale. Totodată, s-a activat procesul alunecărilor de teren, iar din cauza deteriorării barajelor bazinelor acvatice pot surveni inundări catastrofale ale localităților raionului și terenurilor agricole. De asemenea, au fost înregistrate multiple incendii, dar și accidente de circulație. Mai mult, au fost raportate persoane rănite, blocate sub dărâmături, dar și oameni dispăruți.
Pentru monitorizarea și gestionarea acțiunilor în situații critice a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale, cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, iar organele responsabile în domeniul protecției civile și forțele serviciilor de urgență raioanele au fost ridicate pe alertă.
Astfel, prima misiune a formațiunilor protecție civile a fost efectuarea lucrărilor de curățare a canalelor de evacuare a apelor din orașul Nisporeni, în vederea opririi inundației catastrofale. Totodată, forțele protecție civile raionale în comun cu salvatorii au fortificat și construit diguri de protecție, în vederea prevenirii situațiilor de inundare a caselor și obiectelor economice.
O altă situație tactică, a avut loc pe teritoriul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din orașul Nisporeni. Aici, echipele specializate au efectuat lucrări de evacuare a elevilor din interiorul clădirii avariate, au deblocat sinistrați de sub dărâmături, au lichidat focarele de ardere, dar și au acordat primul ajutor medical persoanelor care au avut de suferit. Tot în cadrul liceului, în rezultatul crizei energetice din țară, au fost înregistrate deconectări de la sursele de energie electrică și gaze. La fața locului, specialiștii au intervenit pentru asigurarea instituției cu resurse alternative de energie electrică și termică, pentru a restabili activitățile liceului.
Tot în cadrul aplicațiilor, forțele protecției civile în comun cu salvatorii și organele de ordină publică au intervenit pentru a lichida consecințele unui accident rutier. La fața locului, salvatorii au efectuat lucrări de descarcerare a persoanelor blocate în fiarele autovehiculelor, echipajele de poliție au asigurat securitate zonei și circulația la locul accidentului, iar medicii au acordat primul ajutor medical persoanelor rănite.
De asemenea, în rezultatul deteriorării drumului a avut loc un accident rutier cu scurgere de substanțe chimice periculoase. Aici, echipele specializate au intervenit pentru a localiza și lichida consecințele avariei cu degajare de substanțe chimice. Au fost efectuate lucrări de evacuare a persoanelor din zona de risc, lucrări de cercetare și decontaminare a oamenilor și tehnicii de intervenție.
De asemenea, au fost testate și capacitățile de intervenție și organizare a activității Spitalului raional din Nisporeni, în urma unui accident rutier, soldat cu multiple victime. Echipele de medici au fost implicate în misiuni de salvarea a vieților omenești. Aceștia au efectuat triajul spitalicesc, au acordat ajutor medical sinistraților, dar și au executat acțiuni de înregistrare și repartizare a pacienților conform gradului de prioritate. Mai mult, forțele protecției civile au fost implicate în localizare și lichidare a unui focar de gripă aviară, înregistrat în apropiere Centrului de Sănătate Publică din Nisporeni.
Tot în cadrul aplicațiilor, a fost simulată desfășurarea unei tabere de câmp, unde mai multe persoane au avut nevoie de cazare și hrană, după ce casele acestora au fost distruse de seim.
Aplicațiile au fost desfășurate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 823 din 30.11.2022 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2023 și au drept scop verificarea capacităților de conducere a structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de urgență și de risc.