La 26 aprilie 2024, în raionul Glodeni au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Glodeni la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.
Aplicațiile se vor desfășura în mai multe locații pe teritoriul raionul Glodeni, unde organele responsabile în domeniul protecției civile și forțele serviciilor de urgență raioanele vor fi implicate în acțiuni de lichidare a consecințelor unui cutremur de pământ.
Conform scenariului, a fost convocată Comisia Situațiilor Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, pentru ameliorarea și gestionarea situației create în urma seismului produs în această dimineață. Astfel, cutremurul a distrus mai multe case de locuit, a provocat riscul activării alunecărilor de teren și inundațiilor, a dus la izbucnirea incendiilor în mai multe clădiri distruse, dar și a deteriorat drumurile naționale, fiind înregistrate accidente de circulație cu victime multiple.
În cadrul aplicațiilor angajații IGSU au intervenit de comun cu forțele protecției civile la lichidarea consecințelor unui incendiu de proporții, care s-a produs în incinta Școlii Profesionale din orașul Glodeni. Aici, au fost efectuate lucrărilor de salvare și evacuare a elevilor din clădirea afectată, acțiuni de stingere a focarelor de ardere, dar și lucrări de restabilire a liniilor de comunicații și energie electrică.
Tot în cadrul aplicațiilor, salvatorii IGSU, medicii și forțele protecției civile au intervenit în urma unui accident de circulație. La fața locului, salvatorii au efectuat lucrări de descarcerare a persoanelor blocate în autovehiculele avariate, echipajele de poliție au asigurat securitate la locul accidentului, iar medicii au desfășurat triajul medical și au acordat ajutor persoanelor sinistrate.
De asemenea, în cadrul exercițiului au fost simulate acțiuni de amenajare a digului de protecție pentru prevenirea inundațiilor, au fost desfășurate măsuri de evacuare și de decontaminare în urma unei avariei de producție, dar și acțiuni de localizare și lichidare a răspândirii epizootiei.
Activitatea a avut drept scop instruirea, perfecționarea și verificarea capacităților de conducere a autorităților publice locale și structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.
Aplicațiile complexe sunt desfășurate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024.