Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că, la moment sunt lichidate toate focarele de pestă porcină africană (PPA), înregistrate anterior la porcii domestici din țară.
„Succesul se datorează implicării Guvernului, Autorităților Publice Locale și conlucrării interinstituționale (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția Moldsilva, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Trupelor de Carabinieri)”, se arată într-un comunicat al Agenției.
De menționat că, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 30 de focare, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice, fiind nimiciți din cauza bolii 402 porci și 13 mistreți.
În total, în Republica Moldova în perioada anilor 2016-2018 au fost înregistrate 46 de focare, fiind nimiciți din cauza bolii 642 porci domestici și 20 mistreți.
Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la 26 septembrie, curent, într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau întreținuți 40 de porcine.
ANSA atenționează, că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA. „Nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane, nu procurați produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, la frontieră produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă”, comunică ANSA.
Cristina Pendea