
În perioada 24-28 februarie 2025, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au participat la un curs de instruire dedicat pregătirii autorităților competente în gestionarea incidentelor în domeniul alimentar.
Cursul de formare a fost organizat de către BTSF Academy (Better Training for Safer Food) a Comisiei Europene și a inclus partea teoretică și partea practică – studiu de caz cu prezentarea măsurilor necesare de întreprins în cazul unor crize în domeniul alimentar.
Participanții la instruire au împărtășit experiența și practicile de comunicare prin rețele de comunicare disponibile la nivel de țări membre ale Uniunii Europene(UE) și de țări non-membre ale Uniunii Europene, în cazul unor incidente în care pot fi implicate țări din UE și țări non-UE.
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.790/2023 cu privire la aprobarea Planului general de gestionare a crizelor în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale, ANSA deține rolul de coordonator al Celulei Naționale de Criză, în cazul unor incidente în domeniul alimentar sau al hranei pentru animale.
Astfel, anual, în vederea pregătirii în cazul unor eventuale situații de urgență, ANSA va organiza exerciții de simulare a crizelor în domeniul alimentar pentru consolidarea capacităților de pregătire și răspuns, inclusiv, prin aplicarea aspectelor de comunicare între autoritățile implicate și publicul.