Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că Republica Moldova are exportate în Federația Rusă peste 9 mii de tone de mere. Totodată, reprezentanții Agenției vorbesc despre un lot de mere returnat din Federația Rusă din cauza depistării molii orientale Grapholita molesta (Busck), informează PROVINCIAL.
„Molia orientală nu este un organism de carantină fitosanitară pentru Republica Moldova, dar face parte la lista insectelor de monitorizare ale ANSA. Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optima pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație”, se arată într-un comunicat al ANSA.
La fel, reprezentanții Agenției menționează că pentru unele regiuni ale Federației Ruse, de exemplu regiunea Krasnodar, această insecta, la fel, nu face parte din organisme de carantină fitosanitară.
„Totuși, pentru a declara neconformitatea și a returna un lot, este suficient sa fie depistat un fruct cu semne de dăunare. Menționăm că, în conformitate cu procedura stabilită prin Ordin ANSA, fiecare lot de marfă returnat din țara de import, la sosirea în republica este supus unui control fitosanitar repetat. Scopul controlului este verificarea respectării cerințelor fitosanitare, inclusiv și investigările de laborator, începând cu perioada de cultivarea și până la plasarea produsului vegetal pe piața internă sau externă”, susține reprezentanții Agenției.
În același timp, ei menționează că numai în anul 2021 din Republica Moldova în Federația Rusă s-a exportat peste 9 mii de tone de mere, ceea ce constituie aproximativ 450 de unități de transport, adică peste 30 unități zilnic.
Doina Munteanu