Pe parcursul anului 2021, de către inspectorii Agenției și Subdiviziunilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au fost întreprinse acțiuni de control, pentru verificare modulului în care operatorii din domeniu alimentar implicați în procesul de producere, procesare, depozitare, transport, distribuire și comercializare a alimentelor respectă cerințele actelor legislative pe întregul lanț alimentar, informează PROVINCIAL cu referire la ANSA.
Astfel, Direcția unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor menționează că, pe parcursul anului 2021 au fost derulate acțiuni de control, atât în cadrul unităților de comerț, inclusiv comerț ambulat, unităților de alimentație publică, cât și în cadrul blocurile alimentare ale instituțiilor de învățământ general, aziluri, centre de plasament, spitale etc.
Datele statistice privind controalele oficiale efectuate în anul 2021, denotă faptul că, au fost derulate 13666 acțiuni de control, dintre care:
- unități de comerț, inclusiv comerț ambulant și unități de alimentație publică:
- ̶ controale efectuate (planificate) – 4418;
- ̶ controale efectuate (inopinate) – 5028.
- instituții de învățământ general, aziluri, spitale, centre de plasament etc:
- ̶ controale efectuate (planificate) – 2949;
- ̶ controale efectuate (inopinate) – 1271.
În rezultatul controalelor efectuate au fost emise prescripții și întocmite procese verbale de contravenție, dintre care:
- unități de comerț, inclusiv comerț ambulant și unități de alimentație publică:
- ̶ numărul prescripțiilor emise – 2400;
- ̶ procese verbale de contravenție examinate – 1342.
- instituții de învățământ general, aziluri, spitale, centre de plasament etc:
- ̶ numărul prescripțiilor emise – 1278;
- ̶ procese verbale de contravenție examinate – 365.
În cazul depistării în cadrul desfășurării controalelor oficiale a produselor alimentare neconforme reglementărilor din domeniul alimentar, dar și pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare și asigura cetățenii cu alimente inofensive și sigure pentru consum, inspectorii au dispus retragereai din circuitul alimentar a 396638,84 (kg) / 510228 (buc) produse alimentare, dintre care:
- din cadrul unităților de comerț:
Carne și produse din carne (kg) | 2052,34 |
Lapte și produse din lapte (kg) | 396,71/ 509697 buc |
Pește și produse din pește (kg) | 20127,04 |
Produse de patiserie, cofetărie (kg) | 763,53/ 34 buc |
Produse de panificație | 3269,5 |
Produse de băcănie (kg) | 4435,54/ 20 buc |
Legume, Fructe (kg) | 357072,18 |
Băuturi alcoolice (l) | 253,65 |
Băuturi nealcoolice (l) | 434,8 |
Alte produse (kg) / (buc) | 759,97 / 209 buc |
TOTAL (kg) / (buc) | 389565,26 kg / 509960 buc |
- din cadrul unități de alimentație publică:
Carne și produse din carne (kg) | 2034,75 |
Pește și produse din pește (kg) | 14,2 |
Lapte și produse din lapte (kg) | 16,87 |
Produse de patiserie, cofetărie (kg) | 22,05 |
Legume, Fructe (kg) | 8,5 |
Produse de băcănie (kg) | 15 |
Băuturi alcoolice (kg) | 113,37 |
Alte produse (kg) | 74,95 / 222 buc |
TOTAL (kg) | 2299,69 kg /222 buc |
- din cadrul instituțiilor de învățământ:
Carne și produse din carne (kg) | 104,1 |
Pește și produse din pește (kg) | 86 |
Lapte și produse din lapte (kg) | 73,6 |
Produse de patiserie, cofetărie (kg) | 10,3 |
Produse de băcănie (kg) | 11,5 |
Legume, Fructe (kg) | 22,49 |
Alte produse (kg) | 13,7 / 46 buc |
TOTAL (kg) | 321,69 kg / 46 buc |
- din cadrul altor instituții:
Carne și produse din carne (kg) | 4450 |
Produse de băcănie (kg) | 2,2 |
TOTAL (kg) | 4452,2 kg |
O atenție deosebită pe parcursul anului 2021 s-a acordat plângerilor / petițiilor parvenite de la consumatori, în care au fost abordate diferite subiecte (comercializarea produselor cu termen de valabilitate expirat; comercializarea produselor cu marcarea neconformă; nerespectarea condițiilor de păstrare; neafișarea la loc vizibil a informației pentru consumatori; nerespectarea vecinătății produselor… etc).
Din numărul total de petiții / sesizări parvenite în adresa Agenției, în mare parte mai mult de 50 % ține de marcarea produselor (lipsa informației în limba de stat, lipsa durabilității minimale, lipsa informației incomplete privind ingredientele utilizate; neindicarea modului de utilizare / preparare; lipsa informației privind alergenii și toleranțe la anumite produse).
La finele anului 2021, în cadrul Agenției a fost organizată o ședință de lucru în persoana Directorului general d-nul Radu Musteața și a Șefului Direcției unități comerț, alimentație publică și protecția consumatorului d-nul Sergiu Sîrghi cu reprezentanții rețelelor de comerț. În cadrul ședinței au fost abordate cerințe de etichetare, atât a producției autohtone, cât și a celei de import, ajustarea acestora la Legea nr.279/2017 “Privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.
Pe parcursul anului 2021 au fost supravegheate și monitorizate 17 cazuri suspecte de toxiinfecție alimentară, dintre care:
- Toxiinfecții alimentare confirmate – 11 cazuri;
- Toxiinfecții alimentare infirmate – 6 cazuri.
Toxiinfecțiile alimentare confirmate s-au înregistrat în cadrul:
- Instituțiilor de educație timpurie (IET) – 9 cazuri;
- Unităților de alimentație publică – 2 cazuri.
În rezultatul demarării anchetei epidemiologice la fața locului de către inspectorii STSA au fost constatate multiple încălcări și abateri de la normele de siguranță și igienă a produselor alimentare, dintre care:
- Nerespectarea normelor sanitar-igienice în blocul alimentar în procesul de preparare și servire a bucatelor finite;
- Nerespectarea normelor tehnologice de pregătire și păstrare a bucatelor;
- Depozitarea produselor alimentare lipsite de marcaj, fapt ce nu permite stabilirea trasabilitatea lor;
- Depozitare improprie (igiena, vecinătatea produselor, temperatura, umiditatea)
- Igienizarea insuficientă;
- Contaminare produselor alimentare în rezultatul încrucișării fluxului tehnologic;
- Utilizarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;
- Nerespectrea trasabilității;
- Lipsa examenului medical și instruirii igienice a personalului;
- Contaminarea alimentelor de către personalul purtător de germeni patogeni, ce nu a fost supus examenelor medicale.
În scopul remedierii încălcărilor depistate, precum și prevenirea aparițiilor ulterioare a toxiinfecțiilor alimentare s-a dispus întreprinderea măsurilor corective și conformarea la cerințele actelor legislative în vigoare.
În rezultatul controalelor efectuate la fața locului de către inspectori au fost constatate multiple încălcări și abateri de la normele de siguranță și igienă a produselor alimentare, dintre care:
- Angajarea în întreprinderile din domeniul alimentar a personalului fără examen medical şi/sau fără instruire igienică;
- Încălcarea regulamentelor sanitare de către angajații unității de comerț;
- Comercializarea produselor alimentare în lipsa certificatelor de inofensivitate;
- Comercializarea produselor alimentare în lipsa documentelor ce confirmă proveniența, siguranța și calitatea acestora;
- Comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;
- Comercializarea produselor alimentare perisabile fără indicarea datei limită de consum;
- Încălcarea regulilor de comerț;
- Comercializarea băuturii alcoolice nemarcate cu timbru de acciz;
- Neasigurarea respectării condițiilor de păstrare a produselor alimentare;
- Folosirea materiei prime cu termen de valabilitate expirat la producerea produselor alimentare;
- Neasigurarea trasabilității produselor alimentare;
- Neasigurarea respectării condițiilor tehnice de păstrare a produselor;
- Nerespectarea normelor sanitar-igienice în blocul alimentar în procesul de preparare și servire a bucatelor finite;
- Depozitarea produselor alimentare lipsite de marcaj, fapt ce nu permite stabilirea trasabilitatea lor;
- Depozitare improprie (igiena, vecinătatea produselor, temperatura, umiditatea);
- Lipsa programului de lucru;
- Lipsa numărului autorității abilitate cu funcții de protecția consumatorilor;
- Neafișarea la loc vizibil a registrului de reclamații.
Acțiuni întreprinse pentru soluționarea neconformităților:
Pentru înlăturarea neconformităților au fost întreprinse măsurile de rigoare prin solicitarea conformării și prescrierea respectării obligatorie a prevederilor legislației în vigoare. După executarea măsurilor prescriptive neconformitățile au fost înlăturate.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în continuare va depune efortul necesar pentru garantarea siguranței și calității alimentelor, precum și protecția consumatorilor în domeniul produselor alimentare.