„Depăşirea consecinţelor de ordin economic a pandemiei de Covid-19, precum şi relansarea economiei ţării constituie preocupări de bază ale noii guvernări. Cel puţin, această concluzie o putem face urmărind declaraţiile reprezentanţilor noii puteri. De aceea, am decis să expun câteva gânduri pe care le am la această temă, în speranţa că vor fi utile în procesul deloc uşor pe care va trebui să-l parcurgem cu toţii în perioada imediat următoare” – a declarat omul de afaceri Alec Ignat, directorul Tirex Petrol, într-o postare pe blogul său, informează PROVINCIAL.
Businessmanul s-a referit în primul rând la soluţii.
„Părerea mea este că cele mai bune soluţii pentru relansarea economiei ţării pot fi identificate doar în cadrul unui dialog larg, ce ar include toate componentele de bază ale economiei naţionale. Opinia mediului de afaceri trebuie consultată la fel ca şi poziţia comunităţii de experţi. Numai având drept bază părerea factorilor de decizie guvernamentali, dar şi cea a reprezentanţilor mediului de afaceri şi a experţilor o decizie va putea fi considerată una în stare să genereze eficienţă. Din acest punct de vedere, consider că, pe lângă fiecare structură de stat abilitată cu dreptul de a lua decizii ce au tangenţe cu economia reală urmează să fie instituite grupuri tripartite, care să înceapă a lucra cât mai rapid posibil şi să genereze primele propuneri de soluţii.
La etapa a doua, se impune constituirea organelor de consultări tripartite la nivel înalt – pe lângă Preşedintele ţării, pe lângă Prim-ministru sau pe lângă Comisia buget şi finanţe a Parlamentului. Numai printr-un efort comun, factorii de decizie, mediul de afaceri şi comunitatea de experţi pot asigura generarea, adoptarea şi implementarea celor mai bune soluţii pentru economia ţării”, a menționat el.
În al doilea rând – a menționat Alec Ignat – despre formă şi conţinut.
„Consider că Moldova are nevoie de o strategie aparte ce ar prevedea depăşirea consecinţelor de ordin economic a pandemiei şi relansarea economiei propriu-zise. Măsurile adoptate la nivelul politicii bugetar-fiscale sau prin modificarea unor acte legislative şi normative pot da efecte benefice, însă aceasta nu e suficient la etapa actuală. Avem nevoie de o abordare strategică complexă, care ar oferi o viziune de ansamblu asupra situaţiei pe care o avem, asupra paşilor ce trebuie făcuţi şi asupra scopului final spre care trebuie să tindem cu toţii”, a subliniat omul de afaceri.
Alec Ignat a concluzionat că e nevoie de dialog şi de viziune. „Şi, desigur, de dorinţa de a schimba împreună lucrurile în bine. Dacă vor fi întrunite aceste componente, cu siguranţă, vom putea vorbi în termeni reali despre relansarea economiei Republicii Moldova”, a conchis el.
Cristina Gurez