Vizita de lucru a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare în raionul Fălești a continuat la Consiliul Raional, unde a avut discuții cu producătorii agricoli din regiune și reprezentanții Autorităților Publice Locale, informează PROVINCIAL.
Astfel, porivit MAIA, părțile au abordat aspecte cu privire la realizările, problemele și provocările din sectorul agricol. La fel, au fost analizate potențialele soluții pentru diminuarea acestora.
În cadrul discuțiilor, fermierii au venit cu un set de propuneri, care în opinia lor, i-ar încuraja să dezvolte în continuare afacerile agricole.
În acest sens, au sugerat compensarea prețului la lapte și au solicitat modificarea termenului de compensare a accizelor la motorină. Totodată, au vorbit despre impedimentele ce le întâmpină la accesarea subvențiilor din partea statului și la asigurarea culturilor agricole. În aceeași ordine de idei, fermierii sunt preocupați de soluțiile alternative de export, în contextul regional.
Ministrul a informat audiența despre politicile statului în sectorul agricol și activitățile inițiate de autorități în scopul susținerii fermierilor.
„În prezent, agricultorii se confruntă cu dificultăți și trec printr-o perioadă tensionată. Asigurarea securității alimentare este una dintre prioritățile principale naționale, iar activitatea agricultorilor este considerată esențială. Pentru a oferi sprijin fermierilor, Guvernul este continuu axat pe ajustarea politicilor la necesitățile stringente ale producătorilor agricoli, pe identificarea noilor piețe de desfacere și a unor noi modalități de oferire a ajutorului sectorului agricol, inclusiv prin implicarea partenerilor externi. Recent, au fost aprobate mai multe măsuri de sprijin financiar. Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural vor fi distribuite pe categorii de producători – micro, mici, mijlocii și mari. În continuare vom susține asocierea producătorilor agricoli, fiind o soluție pentru sporirea performanţelor economice şi sociale. De subvenții majorate vor beneficia sectorul zootehnic, producătorii vitivinicol, tinerii fermieri, femeile fermieri și migranții reveniți acasă. De asemenea, vor fi finanțate practicile de eficiență energetică în sector, precum și cultivarea culturilor organice, care sunt tot mai solicitate pe piața Uniunii Europene. Maximizarea potenţialului competitiv al sectorului agricol, poate fi obținută prin eforturi comune, prin consultări cu mediul agricol și decizii strategice”, a subliniat Viorel Gherciu.