Agenția ,,Moldsilva” în calitate de Administrator al Fondului Cinegetic Național (FCN), administrează și gestionează prin intermediul entităților silvice din subordine o suprafață de 335 mii ha de fond forestier și Societății Vânătorilor din Republica Moldova (SVPM) 2,5 mln ha, cea ce reprezintă întreaga suprafață a FCN.
“Activitățile biotehnice, mai ales în perioada rece a anului au ca scop și vector, menținerea, înmulțirea și protejarea efectivelor existente de animale sălbatice. Acest lucru este posibil și se realizează doar prin gestionarea durabilă și unitară a FCN, în conformitate cu prevederile cadrului normativ cu incidență în domeniu, fapt care se implementează continuu de către angajații ramurii silvice în colaborare cu membrii SVPM.
Doar în anul 2022 Agenția ,,Moldsilva” a avut planificate și realizate cheltuieli la compartimentul măsuri biotehnice în sumă de 6 mln lei și SVPM a înregistrat cheltuieli la același compartiment pe fondurile de vânătoare gestionate în sumă de 3 mln lei,” spune Agenția.
Importanța administrării și gestionării speciilor sălbatice de interes vânătoresc este accentuată în ultimul timp de speciile invazive cum ar fi:
- Șacalul – specie care își mărește esențial arealul de răspândire în Republica Moldova.
- Vulpea – ca și vector de răspândire a rabiei.
- Mistrețul – specie de importanță majoră în răspândirea virusului de pestă porcină africană.
Gestionarea corectă a faunei existente în FCN are un impact enorm și constant asupra mediului înconjurător și asigură echilibrul ecologic, ceea ce reprezintă direcția și sarcina de bază a gospodăririi cinegetice, un obiectiv comun al Ministerului Mediului, Agenției ,,Moldsilva” cât și a întregii societăți.