În perioada 2015-2019 relansarea economică a RD Centru a continuat să înregistreze rezultate în creștere. Principalii factori care au o influență mai puțin pozitivă asupra creșterii suntt evoluțiile negative din sectorul agricol și situația politică instabilă.
Numărul total al întreprinderilor în RDC prezintă o tendință pozitivă. Numărul întreprinderilor active după dimensiuni evidențiază ponderea importantă a microîntreprinderilor (84,8%), această situație fiind condiționată de o serie de factori obiectivi precum condițiile mai lejere de înregistrare și funcționare, inclusiv financiar-fiscale. Comparativ cu celelalte regiuni, în RDC se atestă tendințe mai pronunțate de a deschide afaceri noi, apropierea de capitală influențând pozitiv perspectivele dezvoltării mediului de afaceri. O parte considerabilă din întreprinderile din RDC înregistrate în Registrul de Stat nu activează sau desfășoară o activitate nesemnificativă. Conform datelor BNS cu privire la rapoartele financiare (contabile), ponderea întreprinderilor active din regiune constituie 28,5% din totalul întreprinderilor înregistrate în RDC. Densitatea întreprinderilor este de cca 6 IMM-uri /1000 locuitori.
În anul 2018, cele mai mari investiții financiare totale au fost realizate de către întreprinderile sectorului IMM din raioanele: Orhei (447,41 mln lei), Anenii Noi (425,29 mln lei), Ialoveni (303,75 mln lei) și Hîncești (222,18 mln lei); cu cele mai puține – Telenești (16,27 mln lei) și Dubăsari (24,31 mln lei).
În RD Centru, investiţiile în active imobilizate au scăzut cu aproape 3% în anul 2020 comparativ cu 2017, iar valoarea producției livrate de RDC are o creștere semnificativă în ultimii ani, inclusiv datorată extinderii activității ZEL-urilor, în special a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive, lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export. Evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anii 2008-2019, precum și sporirea cererii interne și externe față de produsele industriale autohtone au constituit principalii factori care au determinat creșterea industriei în RDC. Activitatea industrială a ZEL „Ungheni-Business” generează creșterea venitului din activitatea industrială pe raionul Ungheni care este mai intensă decît creșterea venitului din vînzări a activității industriale din RD Centru. De asemenea, sînt înregistrate și creșteri esențiale ale ramurilor conexe.
În cazul raionului Ungheni este oportun să fie analizat și domeniul aprovizionării cu energie electrică, termică, gaze și apă, într-ucât în ZEL „Ungheni – Business” există întreprinderi (S.A. „Covoare Ungheni”, IM „Euro-Yaris”, SRL „Unucarpet”) a căror procese de producție și prelucrare solicită consumuri sporite de resurse energetice. Astfel, indicele de creștere a veniturilor vânzărilor din această ramură este mai înalt decât ritmul intensificării activității industriale în RD Centru, în special în perioada 2015-2019. În concluzie, deschiderea unui ZEL la nivel raional sporește ritmul mediu de dinamică a venitului din vânzarea producției industriale cu cca 50%. Impactul economic asupra regiunii în care este creată ZEL are un caracter de lungă durată și efectul se face resimțit în 3-5 ani.
sursa: adrcentru.md