În perioada 28 ianuarie- 03 februarie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit 32 tentative de trafic ilicit de mărfuri:
Douăzeci dintre acestea au fost raportate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni, care în rezultatul controlului vamal au depistat mai multe bunuri nedeclarate: piese auto, electrocasnice, articole vestimentare, încălțăminte, produse cosmetice, bijuterii, parfumuri ș.a. De asemenea, vameșii de la Leușeni în comun cu polițiștii de frontieră au dejucat o tentativă de trafic ilicit cu peste 200 kg de tutun pentru narghilea, tăinuit în spații special amenajate ale unui autoturism. Bunurile au fost depistate ca urmare a scanării mijlocului de transport, în baza unor informații deținute. Valoarea estimativă a produselor se cifrează la suma de 170 000 lei.
Totodată, patrupezii Vămii, în comun cu inspectorii posturilor vamale Criva și Aeroportul Internațional Chișinău au dejucat două tentative de transportare ilegală a produselor din tutun și a altor bunuri nedeclarate.
Alte șase cazuri au fost înregistrate de inspectorii de la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău, care au identificat în urma controlului de specialitate un lot comercial de suplimente alimentare, produse cosmetice, țigări etc.
Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat, în această perioadă, o tentativă de transportare ilegală a mărfurilor de larg consum fără acte de proveniență, ca urmare a controlului fizic efectuat asupra unui microbuz, stopat pe traseul R-34.
La posturile vamale Criva 1 și Cahul au fost depistate produse cosmetice, telefoane mobile, camere video.
Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă sancțiuni contravenționale.
Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).
Adițional, funcționarii vamali au identificat:
-81 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
-16 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.