Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Adrian Băluțel a participat recent, la „Congresul Tinerilor Activi din mediul rural: tineri diverși în acțiune”, ediția I-a. Evenimentul a avut ca scop promovarea la nivel național a conceptului de activism civic incluziv în rândul tinerilor din mediul rural.
În discursul său, secretarul de stat, Adrian Băluțel a felicitat tinerii prezenți la eveniment pentru activismul, implicarea și dorința lor de a schimba în bine mediul rural. „Voi sunteți acea verigă a societății, care datorită implicării civice contribuiți la progresul localității voastre, sunteți agenții schimbării, de aceea vă îndemn să continuați lucrurile bune începute cu aceiași determinare”, a afirmat oficialul. În context, Adrian Băluțel a invitat tinerii să participe la programele de tineret inițiate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Congresul și-a desfășurat lucrările în cadrul a două sesiuni de lucru. În prima sesiune „Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?”, 6 tineri, voluntari din diverse localități ale Republicii Moldova și-au prezentat istoriile de succes, dar au vorbit și despre provocările cu care s-au confruntat atunci când au demarat anumite inițiative civice.
„Se spune mereu că „Tinerii sunt viitorul acestei țări”, eu aș zice că, în primul rând, sunt prezentul. Noi, vrem acum să ne simțim bine şi să ne implicăm în proiectele aflate în derulare. Colegilor mei letransmit 3 lucruri investiți timpul vostru în: activități bune, cărți bune și oameni buni! ”, a menționat Elvira Drangoi, membră a grupului de inițiativă, s. Zîrnești, r-ul Cahul.
În cea de a II-a sesiune de lucru a fost pus în discuție modelul de intervenție „IntegrACT – integrare prin acțiune”, bazat pe abilitatea civică a tinerilor și pe cooperarea activă cu Autoritățile Publice Locale, instituțiile de învățământ etc.
Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), ca parte a proiectului ,,IntegrACT Amplify: împuternicirea tinerilor din mediul rural” în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Fundația Terre des Hommes Moldova.
Dina Roșca