Cu privire la prevenirea colectării şi comercializării plantelor vernale (ghiocei), Inspecţia pentru Protecţia Mediului (IPM) Chişinău face apel către locuitorii mun. Chişinău, autorităţile publice, asociaţiile obşteşti de mediu, în scopul conştientizării populaţiei întru neadmiterea colectării şi comercializării plantelor efemere (ghiocei) incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, informează PROVINCIAL cu referire la IPM.
Primăvara devreme, în fiecare an, aceste plante rar întâlnite sânt colectate şi comercializate de diferite persoane indiferente faţă de natură, acestea fiind colectate sunt distruse şi apoi dispar din flora Republicii Moldova.
Totodată, prezenţa persoanelor ce comercializează neautorizat flori şi alte culturi silvice pe marginea carosabilului, arterelor rutiere aglomerate, inclusiv cu participarea copiilor, chiar şi în timpul orelor de studii, cât şi mişcarea lor haotică printre mijloacele de transport în plină viteză pot provoca grave accidente rutiere cu jertfe omeneşti (fapte înregistrate în anii precedenţi).
Inspectorii de stat ai mediului ţin să amintească, că plantele efemere sunt cu o durată mică de viaţă şi extrem de sensibile, iar acţiunile de combatere a colectării şi comercializării ilegale a plantelor vernale (ghiocei) sunt întreprinse pentru a preveni reducerea numărului acestor plante şi gradului de dispariţie a lor.
În acest context, IPM Chişinău atenţionează, că în baza Legii Regnului vegetal nr 239 din 08.11.2007, se interzice colectarea şi comercializarea plantelor efemere incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova preponderent colectate din fondul forestier de stat.
Astfel, în scopul contracarării cazurilor de recoltare şi comercializare ilicită a plantelor efemere, inclusiv a celor rare şi pe cale de dispariţie incluse în Cartea Roşie agenţii constatatori din cadrul Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Chişinău, efectuează razii de control în mun. Chişinău, precum şi informează cetăţenii despre pedepsele ce pot surveni în urma încălcării legislaţiei în vigoare.
Pentru colectarea, nimicirea şi comercializarea plantelor vernale din pădurile Moldovei incluse în Cartea Roşie se sancţionează conform Codului contravenţional al Republicii Moldova, în temeiul art. 140 alin.(1), care prevede amendă în mărime de la 1500 lei până la 3000 lei, cu recuperarea prejudiciului adus regnului vegetal.
Reieşind din cele supra menţionate, apelul nostru vine către toţi cetăţenii municipiului Chişinău şi nu numai– nu cumpăraţi, nu colectaţi şi nimiciţi puţinele, micile şi finele plante protejate de lege, căci prin asemenea încălcări deveniţi contravenienţi şi complici la distrugerea naturii.
Această practică de prevenire a colectării şi comercializării plantelor vernale, trebuie să fie promovată de toţi cetăţenii, indiferent de sfera de activitate, dar cu acelaşi scop comun –grija pentru mediu.
Prin urmare, IPM Chişinău vine cu un îndemn către locuitorii mun. Chişinău, în cazul când sunteţi martorii unor astfel de contravenţii de mediu, apelaţi la serviciul 112, pentru documentarea cazurilor şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.