Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Solidarity Fund PL în Moldova și Asociația Grupul de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos” au semnat, pe 12 iunie curent, un Acord de colaborare trilateral. S-a întâmplat în contextul procesului de instituționalizare a Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), pentru a facilita colaborarea între entitățile semnatare.
Semnarea Acordului a fost precedată de o serie de întruniri de lucru, în cadrul cărora părțile au testat OMD-urile locale pe platforma Grupurilor de Acțiune Locale (GAL), iar GAL-ul „Lunca Prutului de Jos”, prin prisma resurselor și potențialului turistic pe care îl are, a fost identificat ca entitate potrivită pentru acest proces-pilot de instituire a unui OMD în sudul țării. Instituțiile s-au angajat să creeze un cadru comun de colaborare, să implementeze activități menite să sprijine pilotarea OMD-lui local și să elaboreze un plan de acțiuni comun în vederea implementării prevederilor Acordului.
„Creșterea competitivității sectorului turistic național și promovarea transformării socio-economice durabile în zonele rurale reprezintă obiectivele procesului de pilotare a principiilor de activitate a Organizațiilor de Management al Destinației. Implementarea acestor principii în cadrul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos” împreună cu partenerii de la Solidarity Fund PL în Moldova va consta în elaborarea unui plan de acțiuni întru valorificarea patrimoniului cultural și natural, dezvoltarea turistică a destinației, inclusiv politica de marketing a destinației și dezvoltarea produsului turistic, în scopul creșterii competitivității acestei destinații turistice.” a subliniat secretar de stat, Andrei CHISTOL.
Coducătorul Asociației „Solidary Fund PL în Moldova”, Tomasz Horbowski, a mulțumit Ministerului Culturii pentru deschidere și încredere, manționând rolul și partea de responsabilitate enormă a instituției în pilotarea acestei noi forme de succes și a spus că ar dori să aducă cea mai bună experiență poloneză pentru Moldova în crearea OMD-urilor.
Republica Moldova dispune de un potențial turistic mare, iar OMD-urile pot deveni instrumente necesare de gestiune și monetizare a infrastructurii turistice. Grupurile de Acțiune Locale, prin complexitatea lor instituțională, au capacitatea de a testa aceste instrumente la nivel local, iar datorită faptului că acestea deja prind rădăcini în spațiul rural al țării, experiența din Lunca Prutului de Jos va putea fi multiplicată și pentru alte destinații turistice.