Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu A.O. ,,Șezătoarea Basarabiei”, a organizat expoziția de costume tradiționale „Acasă, la origini”. Evenimentul, dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de ani de la fondarea muzeului. În aceeași zi, pe 28 septembrie curent, în curtea muzeului a fost amenajat un Târg al Meșterilor Populari, iar atmosfera – întreținută de mai mulți interpreți de muzică populară.
Membrele Asociației Obștești „Șezătoarea Basarabiei”, din diferite localități ale Republicii Moldova, au prezentat la expoziție 20 de costume tradiționale, inspirate din colecția de port a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
„Expoziția oferă oportunitatea de a explora frumusețea și complexitatea costumelor tradiționale, precum și de a aprecia eforturile de conservare și promovare a patrimoniului cultural național.”, menționează Petru Vicol, directorul Muzeului.
La Târgul Meșterilor Populari din curtea MNEIN au participat 30 de meșteri populari, susținuți în scenă de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”).
În același timp, pentru copii, în Grădina Botanică a muzeului, a fost organizat un atelier de creație, cu genericul „Toamna de Aur”.