De Ziua României, pe 1 decembrie 2022, a fost semnat un nou acord de înfrățire a municipiului Ungheni. De data aceasta, cu municipiul Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, România, transmite PROVINCIAL.
„Scopul Acordului de înfrăţire îl reprezintă dezvoltarea şi întărirea relaţiilor de prietenie şi de colaborare între autorităţile administraţiei publice locale din cele două municipii şi comunităţile pe care le reprezintă, bazate pe respect şi sprijin reciproc în diferite domenii de interes comun”, se arată în documentul semnat, care prevede acţiuni comune pentru stimularea dezvoltării locale şi a schimbului de experienţă în domenii de interes comun, încheierea unor programe de schimburi culturale, încurajarea și sprijinirea dezvoltării relaţiilor bilaterale în următoarele domenii: administraţie publică locală, comerţ, agricultură, educaţie, cultură, sănătate, mediu, sport, situaţii de urgenţă, servicii de protecţie socială şi servicii de utilitate publică.
„Este o punte nouă, este un pod virtual, pe care-l construim, ca pe el să poată merge cât mai multă lume din Ungheni și din Bistrița. Este foarte impoprtant ca acest pod să fie bidirecțional, în două sensuri, ceea ce înseamnă că noi, cei din Ungheni, suntem gata să recepăționăm, să primim din experiența dumneavoastră, din cunoștințele pe care le aveți, dar suntem gata și să oferim și avem ce oferi”, a menționat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, la festivitatea de semnare a Acordului de înfrățire.
Primarul de Bistrița, la rândul său, a declarat că semnarea acestui acord e un moment sublim, un eveniment important.
Potrivit Primăriei, etapele dezvoltării relațiilor între Ungheni și Bistrița:
24 februarie 2022. Prima vizită a primarului de Bistrița la Ungheni
Fiind într-o vizită oficială în Republica Moldova, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, s-a deplasat și la Ungheni, unde a avut o întrevedere cu primarul Alexandru Ambros. „La Ungheni, l-am întâlnit pe primarul orașului, Alexandru Ambros, un veritabil patriot, dar și un foarte bun om de administrație. În prezent, prin bani europeni alocați direct, în Ungheni se derulează o serie de proiecte importante. Am convenit cu domnul primar că, în perioada următoare, vom avea o serie de colaborări de natură să apropie comunitățile noastre”, a notat, după această vizită, primarul Ioan Turc pe pagina sa de facebook.
27 august. Semnarea Declarației de intenție
În cadrul festivității, prilejuite de aniversarea de 560 de ani de la prima mențiune documentară a Ungheniului, cei doi primari: Alexandru Ambros și Ioan Turc, au semnat Declarația de intenție, document premergător înfrățirii dintre Bistrița și Ungheni.
„Legătura de sânge cu frații noștri basarabeni trebuie să fie consolidată prin parteneriate strânse între comunități. Ungheni este un oraș dinamic, care se dezvoltă sub semnul unei bune guvernări locale, iar din cooperarea cu Bistrița vom avea de câștigat cu toții”, declara atunci, pentru presa bistrițeană, primarul Ioan Turc.
17 octombrie. Vizita primarului de Ungheni la Bistrița
O delegație compusă din primari din raionul Ungheni, în frunte cu primarul Alexandru Ambros, s-a deplasat la Bistriția, pentru un schimb de experiență cu administrația locală bistrițeană în domeniul serviciilor comunitare de management apă-canal și al deșeurilor.
1 decembrie. Semnarea Acordului de înfrățire
Într-o atmosferă festivă, la Bistrița a fost semnat Acordul de înfrățire între cele două municipii.
Notă: Bistrița este municipiul de reședință al județului Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, fiind cel mai mare oraș din județ, cu o populație de circa 75 de mii de locuitori. Distanța de la Ungheni până la Bistrița este de aproximativ 350 de kilometri.
Reamintim că prima înfrățire cu un oraș de peste Prut a avut loc în septembrie 2006. Atunci a fost semnat un acord între Ungheni și Reghin, județul Mureș. A urmat, în martie 2015, înfrățirea cu municipiul Dorohoi, județul Botoșani, după care, în octombrie 2016 – cu Iași, iar în noiembrie același an – cu municipiul Cluj-Napoca. În septembrie 2018, a fost semnat acordul de înfrățire cu Sector 5 București.
Pe parcursul anilor, au fost realizate numeroase proiecte și schimburi culturale cu toate cele cinci localități din România. În ultimul an – 2022 – în parteneriat cu municipiul Dorohoi, a fost început proiectul „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, care prevede inclusiv construirea pistelor de bicicliști (peste 20 km la Ungheni și peste 4 km – la Dorohoi). Tot în 2022, grație suportului de 100 mii de euro, acordat de municipiul Cluj-Napoca, a fost reconstruit scuarul Primăriei din Ungheni.
De notat că Ungheniul este unul dintre orașele din Republica Moldova cu cei mai mulți frați din România. Per total, municipiul Ungheni este înfrățit cu 20 de localități, inclusiv din România, Polonia, SUA, Georgia, Armenia, Ucraina, Letonia, Lituania, Portugalia, Franța, Israel, China.