Conceptul documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie a fost prezentat în cadrul unei ședințe cu participarea angajaților spitalului, echipei de proiect și companiei de proiectare. În cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), urmează a fi reabilitate 2 clădiri ale Spitalului Clinic de Psihiatrie cu o suprafață totală de peste 14.000 de m2.
Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, proiectul tehnic de execuție a lucrărilor de îmbunătățire a eficienței energetice prevede un complex de măsuri care vor fi aplicate pentru reducerea consumurilor de energie, dar și pentru asigurarea unui confort sporit pentru angajați și pacienți, fiind inclusiv luate în considerare și anumite cerințele specifice ale instituției.
„Ținând cont de faptul că este o instituție cu necesități specifice, au fost luați în considerare mai mulți factori, așa încât să ne asigurăm că vor fi acoperite în proiectul tehnic necesitățile beneficiarilor, vorbim aici chiar și despre crearea anumitor zone pentru pacienți, instalarea elementelor de protecție a unor instalații pentru siguranța pacienților și altele”.
Principalele măsuri care urmează a fi aplicate în cadrul proiectului sunt:
- Izolarea termică a pereților exteriori
- Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare
- Izolarea termică și renovarea acoperișurilor
- Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii
- Renovarea sistemelor interioare de încălzire
- Instalarea sistemului de iluminat tip LED
- Instalarea sistemelor fotovoltaice
- Implementarea sistemelor de management energetic (SME) și altele
Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie a fost semnat la data de 5 iunie 2024, în rezultatul unei proceduri de licitație internaționale. Durata de execuție este de până la 12 luni. După coordonarea Conceptului documentației tehnică de execuție a lucrărilor de către specialiștii UCIPE și reprezentanții instituției medicale, Compania de proiectare urmează să prezinte spre aprobare Proiectul final, inclusiv costurile estimate (BoQ), planul de organizare a șantierului și specificațiile tehnice pentru compania de construcții.
Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova este printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale (16 clădiri) vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).