Premianții Olimpiadei Republicane la Istoria românilor și universală au fost anunțați, ieri, în cadrul evenimentului de finalizare a competiției. Cei 39 de elevi premiați sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Criuleni, Drochia, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Orhei, Soroca, Șoldănești, Ștefan Vodă, Ungheni.
Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a vorbit, în discursul de felicitare, despre rolul colaborării dintre elevi și profesori.
„Voi sunteți viitorii specialiști ce au responsabilitatea de a studia și relata corect evenimentele istorice. Faptul că participați în cadrul competițiilor școlare și că doriți să faceți performanță în domeniul îndrăgit ne oferă încrederea că generațiile următoare vor avea parte de documente istorice relevante și bine pregătite”, a subliniat Lilia Ivanov în adresarea către elevi.
Rectorul Universității de Stat din Moldova, doctor, conferențiar universitar, Igor Șarov, a mulțumit elevilor și profesorilor pentru dedicația și entuziasmul de care dau dovadă zilnic în studierea disciplinelor școlare și i-a felicitat pentru performanțele obținute în cadrul olimpiadei.
„Cu toții am ajuns să facem performanță într-un anumit domeniu cu ajutorul unui cadru didactic care ne-a insuflat dragostea pentru o anumită disciplină școlară. Faptul că ați îndrăgit istoria și că participați la competițiile raionale/municipale/republicane denotă faptul că ați întâlnit un profesor care își onorează cu demnitate statutul de cadru didactic.” a menționat Igor Șarov.
În mesajul de felicitare, președinta Consiliului Olimpic Republican la Istoria românilor și universală, Liliana Rotaru, doctor, conferențiar universitar, a remarcat sârguința elevilor și efortul profesorilor în pregătirea către competiție, menționând: „Observ o creștere a calității lucrărilor scrise de voi, dragi elevi, iar asta însemnă că sunteți tot mai pregătiți să oferiți răspunsuri argumentative în baza surselor istorice și că reușiți, din ce în ce mai bine, să construiți eseuri ce impresionează prin claritatea gândurilor expuse în mod coerent.”
Olimpiada Republicană la Istoria românilor și universală este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 17 februarie – 22 mai 2023.
La ediția din acest an a olimpiadei au participat 192 de elevi ai claselor IX-XII, delegați din toate raioanele și municipiile republicii. Lista premianților poate fi accesată aici.
Menționăm că elevilor claselor a IX-a și a XII-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II și III în cadrul olimpiadelor republicane la disciplinele școlare desfășurate pe parcursul anului absolvirii, li se poate acorda nota „10” (zece), din oficiu, la probele de examen la aceeași disciplină în cadrul examenelor naționale de absolvire în învățământul general din acest an.