16 proiecte de dezvoltare a societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru de care vor beneficia peste 30.000 de persoane vor fi susținute de Uniunea Europeană, în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Valoarea totală a acestora e de peste 290 de mii de euro. Inițiativele au fost selectate prin concurs deschis, la care au fost prezentate 90 de propuneri.
„Cele 16 granturi mici pe care le acordăm astăzi vor avea un impact pozitiv asupra a aproximativ 30.000 de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru desfășurarea activităților legate de educație, sport, sănătate, mediu și cultură. Drept exemplu, proiectele susținute includ campanii de comunicare pentru promovarea oportunităților de mobilitate internațională pentru tineri, inițiative comunitare pentru a acționa în probleme de mediu cum ar fi braconajul pe Nistru, activități de susținere a îmbătrânirii active, festivaluri și evenimente de promovare a patrimoniului cultural material și imaterial. Doar în ultimii patru ani, din 2019 până în 2022, UE și PNUD au sprijinit peste 80 de parteneriate dintre organizații ale societății civile pentru a implementa activități de îmbunătățire a colaborării trans-riverane”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks la evenimentul de înmânare a certificatelor de grant, desfășurat pe 15 noiembrie 2022.
Proiectele susținute abordează nevoi specifice și probleme locale prin colaborarea dintre cele două maluri ale Nistrului în domeniile – mediu, educație, sănătate, cultură, sport:
- Depășirea barierelor lingvistice: 25 de reprezentanți ai OSC-urilor de pe ambele maluri ale râului Nistru vor învăța limba română până la nivelul B1;
- Dezvoltarea ariilor naturale protejate de pe ambele maluri ale Nistrului și promovarea principiilor de ecoturism, prin crearea a trei trasee în rezervațiile Țîpova, Saharna și Iagorlîc;
- Stimularea dezvoltării abilităţilor tehnice şi de comunicare, a creativității și curiozității în educație prin tehnici inovative precum realitatea virtuală. 20 de profesori de pe ambele maluri vor fi instruiți în utilizarea acestor tehnici, facilitând procesul de învăţare şi de înţelegere a conceptelor complexe pentru un număr de cel puțin 2000 de elevi și eleve, la prima etapă;
- Alpinism pentru toți: va fi amenajat un perete mobil de alpinism, care va putea fi utilizat la evenimentele sportive din regiune, dar și la festivaluri, concerte sau expoziții;
- Protejarea sănătății sexual-reproductive a femeilor. 30 de lucrători medicali din 8 comunități vor fi instruiți și vor oferi sprijin pentru școlile maternale de pe ambele maluri ale râului Nistru ș.a.
„Organizațiile societății civile sunt esențiale pentru promovarea păcii și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Rolul dumneavoastră pentru democratizare, apărarea drepturilor omului, coeziunea socială și protecția mediului este acum mai important ca niciodată”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Prin activitatea sa, programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare. Programul a fost lansat în 2009, iar în 2017 au fost create și platformele sectoriale, ca și rezultat al bunei cooperări dintre ONG-urile de pe ambele maluri.