De la 1 iulie 2022, persoanele cu diabet zaharat beneficiază de teste și lanțete compensate pentru monitorizarea glicemiei, precum și de șapte tipuri de analogi de insulină. Tratamentul este prescris de medicul endocrinolog, iar medicamentele sunt eliberate gratis în farmacii. Ministerul Sănătății, împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, a schimbat mecanismul de asigurare cu analogi de insulină deoarece anterior procesul era însoțit de mai multe deficiențe – procedurile de achiziții publice erau anevoioase, iar distribuirea – neuniformă.
Potrivit endocrinologului Dorina Caraman datorită noilor reglementări, pacienții beneficiază de un tratament continuu, conform schemelor prescrise de medic. În afară de analogii de insulină sunt compensate lanțetele și testele.
„Compensarea dispozitivelor medicale este un progres mare pentru Republica Moldova. De ce? Deoarece trimestrial, pacientul, în funcție de tipul de diabet, de tratamentul administrat, ia rețeta de la medicul de familie pentru achiziționarea cantității necesare de teste și lanțete din farmacie. Astfel, își monitorizează mai bine glicemia pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor”, susține medicul.
Pacienții cu diabet apreciază beneficiile mecanismului actual.
„Acum există avantajul că avem lanțete, teste, insulină, pe care le putem ridica din farmacia de lângă casă. La fel, avem posibilitatea să venim la medicul endocrinolog și să discutăm problemele de sănătate, să mai auzim un sfat”, a spus Cristina, pacientă.
Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, circa 129.000 de persoane cu diabet zaharat beneficiază de teste şi lanţete pentru monitorizarea glicemiei, eliberate din farmacii compensat total sau parțial, în funcție de modelul ales, iar aproximativ 20.000 de pacienți pot beneficia gratuit de insulină umană, precum și de șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină.