Timp de două săptămâni, 14 angajate a Poliției de Frontieră sunt antrenate în cadrul unui curs de perfecționare, unde își îmbunătățesc capacitățile profesionale, dar și își fortifică pregătirea fizică, informează PROVINCIAL.
„Este o activitate care se desfășoară periodic”, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.
La Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei au loc orele de curs, iar în calitate de formatori sunt specialiști din cadrul Poliției de Frontieră, Serviciului Protecție Internă și Anticorupție, precum și Oficiului Avocatului Poporului.
„Temele discutate sunt diverse, iar toate cunoștințele acumulate pe parcursul cursului cu certitudine vor ajuta polițistele de frontieră mai ușor să ia decizii în situații precare, să gestioneze eficient programul de lucru, să își asume responsabilități bazate pe integritate, dar și să mențină o comunicare profesională în raport cu interlocutorul. Pentru o mai bună asimilare a informației, partea teoretică este îmbinată cu cea practică, în special la orele de pregătirea de specialitate. CESF este dotat cu strictul necesar de echipament de simulare, fapt ce permite angajatelor să își reactualizeze abilitățile în tehnicile de supraveghere a graniței cât și de control al trecerii frontierei de stat (linia I/II)”, declară sursa.
Totodată, sunt efectuate și vizite de lucru la punctele de trecere a frontierei Ungheni și Leușeni.
Un capitol aparte al instruirilor constituie pregătirea fizică și tacticile de intervenție și autoapărare. În acest sens, tinerelor le sunt amintite principiile de bază ale dezvoltării calităților motrice: viteza, forța și rezistența, dar și atragerea unei atenții deosebite la interzicerea torturii, tratamentelor inumane și degradante.
Aplicarea armei de foc, inclusiv informarea cu cadrul legal, caracteristici și măsurile de siguranță, este un alt subiect trecut agenda cursului.
Cristina Pendea