Membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au adoptat marți, 24 martie, o declarație în adresa conducerii țării, unde îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu programarea nefondată a aprobării de către Guvernul Republicii Moldova unui nou Cod al muncii, conform Programului său de activitate (2015-2018).
”Contrar drepturilor fundamentale ale sindicatelor de a participa la elaborarea proiectelor de programe privind dezvoltarea social-economică, opinia CNSM asupra necesităţii aprobării unui nou Cod al muncii nu a fost solicitată. Or, prin acest fapt sindicatele au fost ignorate ca partener social care reprezintă interesele de muncă la circa 400 de mii de salariaţi – membri de sindicat”, a menționatOleg Budza, președintele CNSM.
Potrivit declarației, motivul sau scopul aprobării unui nou Cod al muncii indicat în Programul de Guvern şi anume „asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale ambelor părţi ale raporturilor de muncă” şi asigurarea „dezvoltării mediului de afaceri şi a climatului investiţional”, nu poate servi temei legal pentru includerea unui asemenea obiectiv în Programul de activitate al Guvernului.
CNSM este ferm convinsă că prin elaborarea unui nou Cod al muncii, unii, mai cu seamă reprezentanţii investitorilor străini, urmăresc scopul doar de a diminua drepturile şi garanţiile de muncă ale salariaţilor pentru a obţine anumite stimulente pe contul salariaţilor în scopul atragerii investitorilor sau investiţiilor străine.
Sindicatelor le sunt bine cunoscute propunerile de amendare a Codului muncii care, deja au fost înaintate de reprezentanţii investitorilor străini. Unele dintre acestea se referă la: anularea obligațiilor angajatorului de a aproba anual statele de personal (măsură legală de contracarare a muncii la negru), precum și de a purta negocieri colective cu privire la încheierea contractului colectiv de muncă; acordarea dreptului angajatorului de a refuza fără motive angajarea și fără ca refuzul la angajare să fie întocmit în formă scrisă; anularea prevederilor legale care interzic angajatorului aplicarea perioadei de probă pentru unele categorii de persoane, cum ar fi – tineri specialiști, persoane până la 18 ani, persoane care au fost transferate la o altă unitate, invalizi, femei gravide etc.; anularea unor garanții juridice ale salariaților în cazul concedierii lor pe motivul reducerii funcției; anularea prevederilor legale care interzic angajatorului rechemarea salariatului din concediu fără acordul acestuia; anularea condițiilor legii care stabilesc că angajatorul are dreptul să stabilească diferite sisteme de premiere, de adaosuri și sporuri la salariul de bază, alte plăți de stimulare, doar după consultarea reprezentanților salariaților etc.
Este absolut incorect să se vehiculeze cu principiul că în condiţiile economiei de piaţă partenerii sociali (salariaţi – angajator) trebuie să fie egali în drepturi, fapt imposibil, pe motivul că anume angajatorul se află în condiţii mai favorabile în domeniul raporturilor de muncă, el dispune de capital din care obţine profit, iar salariatul este doar un simplu angajat, subaltern al acestuia care prestează munca contra plată, în cele mai dese cazuri, pe bunul plac al angajatorului.
Astfel, CNSM cere autorităţilor de resort de a nu permite oferirea unor stimulente speciale pentru atragerea investiţiilor străine, care ar duce la diminuarea drepturilor şi intereselor de muncă ale salariaţilor.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este ferm convinsă, că nu există nici un temei legal pentru elaborarea și adoptarea unui nou Cod al muncii. Mai mult decât atât, aceasta ar putea provoca indignări în masă ale salariaților, pe motivul unui risc real sau, cu alte cuvinte, unor intenții de diminuare a drepturilor și garanțiilor fundamentale de muncă ale lor, și să ducă la blocarea procesului de perfecționare a reglementărilor Codului muncii în vigoare, care actualmente are loc prin intermediul grupului tripartit de lucru, creat din reprezentanții partenerilor sociali (Guvern, Patronat, Sindicate).
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului, Guvernului Republicii Moldova, să dispună excluderea din Programul de activitate al Guvernului 2015-2018 obiectivul privind adoptarea unui nou Cod al muncii sau substituirea adoptării cu republicarea acestuia.
Diana Munteanu