Comisia hortiviticolă a Consiliului Tehnico – Ştiinţific din cadrul Ministerului Agriculturi, Dezvoltării Regionale şi Mediului a organizat o ședință unde au fost abordate două subiecte de actualitate majoră pentru sector.
Astfel, membrii comisiei au vorbit despre noile abordări privind protecția integrată a viţei de vie şi pomilor fructiferi, precum și despre implementarea în producție a sistemelor moderne de suporturi în plantațiile viticole cu soiuri de struguri pentru masă.
Discuțiile au fost purtate, în contextul situaţiei fitosanitare înregistrate în plantațiile viticole şi pomicole în faza de maturare a strugurilor şi fructelor a perioadei de vegetaţie din anul curent.
Specialiștii din hortiviticultură au abordat oportunitatea aplicării protecţiei integrate în plantaţiile viticole şi pomicole, corelării raţionale, în funcţie de condiţiile climaterice ale anului, a metodelor agrotehnice, biologice şi chimice de combatere a bolilor şi dăunătorilor viţei de vie şi pomilor fructiferi.
În cadrul discuțiilor au fost identificate cauzele infectării strugurilor şi fructelor de specii sâmburoase de diverse categorii de putregaiuri, în anul curent, fiind propuse soluții pentru depășirea situației respective pentru viitor.
Totodată, o atenție sporită a fost acordată examinării situației, privind afectarea plantațiilor viticole de bolile fitoplasmolice – „îngălbinirea aurie” şi „lemnul negru”, constatând că aceasta se agravează în fiecare an şi urmează a fi întreprinse acțiuni concrete din partea autorităților de reglementare și control, instituțiile de cercetare, producătorii de material săditor şi struguri, pentru a diminua răspândirea acestor boli periculoase pentru vița de vie.
La final s-a făcut referință la introducerea sistemelor moderne de suporturi în plantațiile viticole cu soiuri de struguri pentru masă ( Pergolă, Gable), ce contribuie la sporirea productivității, calității şi eficienței economice a producției de struguri. În acest context, instituția științifică de profil va studia toate aspectele ce țin de folosirea sistemelor nominalizate de suporturi şi va elabora recomandări pentru implementare.
Dina Roșca