Fostul Ambasador al Republicii Moldova în Estonia, profesorul universitar, conducătorul unei companii de consultanță Victor Guzun a revenit pentru câteva zile în Republica Moldova pentru a împărtăși locuitorilor comunei Drăsliceni, Criuleni din cunoștințele sale privind dezvoltarea localităților estoniene. La acest subiect, calm.md a aflat mai multe detalii, informează Provincial.
„Drăsliceni este satul meu de baștină, dar și pentru că acolo există un grup de tineri care organizează diverse acțiuni. Acum câteva săptămâni, în urma unei campanii au reușit instalarea în localitate a unui teren de joacă pentru copii. Dorința lor de a implica APL, oamenii de afaceri, societatea civilă în soluționarea problemelor comunității m-a motivat să accept invitația de a avea o întrevedere cu ei, doar că am ales să o facem într-un format mai extins. Am fost bucuros să văd atât de multă lume în sală, reprezentanți ai tuturor păturilor sociale și din diverse domenii de activitate”, a precizat Guzun.
În același timp, el s-a referit la principalele lecții pe care am putea să le învățăm din experiența satelor Estoniei. „Principala mea concluzie după evenimentul organizat la Drăsliceni este necesitatea de a organiza asemenea evenimente mult mai des. Oamenii doresc să identifice soluții alternative la problemele comunității, pentru că nu există diferențe majore între un cetățean din Estonia și unul din Republica Moldova. Cetățenii din localitățile rurale sau urbane vor pur și simplu să trăiască mai bine. Lecția principală din Estonia este că nu trebuie să lăsăm soluționarea problemelor doar în responsabilitatea APL. Se obțin și multe rezultate cu resurse financiare relativ modeste, iar împreună, comunitatea poate hotărî problemele mult mai eficient, decât dacă acest lucru l-ar face doar un grup mic de tineri, sau doar primarul. Dacă toate inițiativele vor fi instituționalizate vor exista și posibilități financiare. Ne vom strădui și în continuare să găsim în Estonia parteneri pentru Primăria Drăsliceni, dar și oportunități de a finanța inițiative. Cred că dacă asemenea evenimente se vor organiza în alte regiuni ale Republicii Moldova, nu neapărat în localitățile urbane, acestea vor aduce plus valoare comunităților în cauză, mai ales că în Republica Moldova a fost anunțat că în scurt timp va începe implementarea reformei APL și consider că anume acest element de a avea comunități cu oameni puternici este unul crucial. Nu ne dorim ca reforma să fie doar o chestie tehnică, legislativă, ci și una de conținut, astfel încât fiecare să-și vadă rolul în noua ecuație”, a conchis el.
Dina Roșca