Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale.
În acest context, reprezentanți autorităților publice locale, împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.
Persoanele celor care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154.
Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.
Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață. În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.
Dina Roșca