Grație acordului de înfrățire dintre CJ Dâmbovița și CR Ștefan Vodă, deja al VI-lea an consecutiv, câte un grup din cei mai activi și străduitori elevi din gimnaziile și liceele din raion merg la tabere de odihnă în România, informează Provincial.
În anul curent, împreună cu Tudorean Emilia, specialist principal, metodist la DGE și Pînzari Zinaida, specialist, metodist la aceeași instituție, au fost însoțiți cei 22 de elevi, care au meritat din plin să se odihnească la poalele munților Bucegi.
Grupul a avut parte de 7 zile și 6 nopți de-a dreptul fermecătoare. Iar în ultima zi am lucrat, două ore, într-un atelier de discuție și scriere, timp în care elevii și-au împărtășit și au așternut pe hârtie toate impresiile de călătorie, descriind pe rând ceea ce le-a oferit fiecare zi. Spre finalul atelierului ei au decis că mai mulți oameni trebuie să cunoască frumusețea și splendoarea locurilor pe care le-au vizitat și mi-au încredințat mie să redactez textele lor:
„Ziua de marți a fost cea mai așteptată: la 7 dimineața am pornit într-un drum lung, alături de trei doamne care ne-au părut prietenoase și înțelegătoare, ulterior am constatat că au și un simț fin al umorului, dar și o inteligență de invidiat. Deși încă nu ne cunoșteam unul cu altul, abia așteptam s-o facem. Am reușit după 12 ore de drum, la hotelul Gâlma, unde am fost primiți călduros și ne-am simțit ca acasă. După o cină copioasă s-au încins spiritele și am început a lega prietenii”.
„Miercuri am început a explora munții Bucegi, admirând peisaje spectaculoase: pereți sculptați în piatră, tabăra Căprioara – o bijuterie în sânul naturii, izvoare jucăușe, iar seara am dat start unei discoteci încingătoare”.
„Ziua de joi a fost destul de încărcată. Am vizitat peștera Ialomiței, aflată la o altitudine de 1660 m. Ea e un adevărat miracol. Despre tainele acesteia ne-a vorbit și ghidul. Peștera are mai multe săli, dintre care una l-a adăpostit și pe Decebal (Bolta lui Decebal). După explorarea peșterii, am făcut popas la Piciorul Babelor, unde cei mai curioși și rezistenți au urcat în vârful Baba Mare, aflat la o altitudine de 2292 m. Seara, obosiți plăcut, ne-am relaxat în bazinul hotelului”.
„Ziua de vineri am început-o vizitând mai multe muzee din Târgoviște: Muzeul de Artă, Muzeul Evoluției omului și Tehnologiei în Paleolitic, am urcat chiar și în Turnul Chindiei, care face parte din ansamblul de monumente de la Curtea Domnească, construită de Vlad Țepeș, cetate a 33 de voievozi, devenită cea mai importantă atracție turistică din oraș. După amiază am ținut calea spre Potlogi, acolo am vizitat Palatul Brâncovenesc – fosta reședință de iarnă a domnitorului Constantin Brâncoveanu”.
„Sâmbăta am dedicat-o satisfacției spirituale, asistând la serviciul divin de la mănăstirea de călugări „Înălțarea Domnului” aflată la cota 1000 Sinaia, după care am urcat iar în munți, iar seara am dedicat-o jocurilor sportive și intelectuale, oferite de către administrația hotelului”.
„Ziua de duminică am lăsat-o pentru înot și discuții. I-am mulțumit dnei Ionela Popa, jurist la CJ Dâmbovița pentru că a fost alături de noi pe parcursul întregii săptămâni, administrației hotelului pentru bucate deosebit de gustoase și condiții extraordinare, și desigur profesoarelor noastre care au fost pentru noi ca niște mame și modele de chibzuință și răbdare. Dumnealor au reușit să ne consolideze ca grup, iar noi vom rămâne prieteni”.
„Aducem sincere mulțumiri președintelui raionului, domnului Nicolae Molozea, șefei DGE, dnei Burduja Raisa și tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui minunat sejur care ne-a aprofundat cunoștințele de istorie, geografie, biologie, limbă și literatură română, dar și ne-a consolidat ca grup, evidențiindu-ne importanța fiecăruia dintre noi” – din numele celor 22 de elevi și 3 adulți semnează Ștefan Natalia, director adjunct pentru educație în IPLT „Ștefan Vodă”, orașul Ștefan Vodă.