În cadrul unui interviu pentru Provincial.md, președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a vorbit despre momentul cel mai greu din activitatea ei, relația cu membrii Consiliului raional, problemele acute din unele localități, dar ași alte aspecte importante.
P.: De cât timp sunteți în administrația raionului? Ce v-a determinat să vă implicați în această activitate?
L.G.: În calitate de președinte, am fost aleasă prin decizia Consiliului Raional din 24.07.15. Anterior, în mandatul 2007-2011, am activat în calitate de vicepreședinte al raionului, având în gestiune domeniul „Economie și asistență socială”. Apropo, o experiență destul de bună, acea perioadă fiind foarte dificilă pentru administrația publică locală.
Am ajuns în administrația raională, fiind promovată de o echipă, cu care venisem consilier raional. Nu a fost un scop în sine să vin în funcția de președinte al raionului, fiind conștientă, câtă responsabilitate și implicare se impune. Însă colegii m-au convins, am făcut-o, bazându-mă în continuare pe sprijinul lor.
P.: Care a fost momentul cel mai greu din activitatea dumneavoastră de până acum?
L.G.: Cel mai greu mi-a fost, activând în calitate de vicepreședinte. Or, în acel consiliu, coaliția majoritară era foarte fragilă, nu erau foarte clare sarcinile puse de către consiliu, iar opoziția făcea numeroase încercări de a destrăma coaliția democrată. În calitate de președinte – primii ani de mandat – 2015-2016, am activat în condițiile unui buget auster, real fonduri pentru proiecte investiționale nu existau. 2017-2018 sunt anii în care lucrăm la un șir de proiecte investiționale, inclusiv cu finanțare externă. Prioritare sunt proiectele de dezvoltare a rețelelor de apeduct în localitățile rurale, dar și reabilitarea infrastructurii rutiere.
P.: Cum descrieți relația dvs. cu membrii Consiliului raional?
L.G.: Constructivă. Toate subiectele propuse spre examinare Consiliului Raional au fost aprobate, în mare parte, cu vot unanim. Comunicarea cu fracțiunile, consilierii este permanentă, începând cu identificarea, elaborarea conceptelor subiectelor pentru examinare în ședință de consiliu. Apreciez implicarea activă a unor colegi, care îmbunătățesc semnificativ calitatea proiectelor propuse și vin cu completări constructive.
P.: Care sunt, la momentul actual, sunt cele mai mari probleme în raionul Ungheni? Cum vedeți soluționarea lor?
L.G.: Am vorbit mai sus despre insuficiența apei potabile în localitățile raionului. O problemă, la care prea puțin s-a intervenit în mandatele anterioare. La moment, doar 54% din populația raionului este asigurată cu apă din rețele centralizate (în zona rurală – 41%). Este puțin, în special, ținând cont de seceta din ultimii ani, dar și de calitatea apei în fântânile de suprafață. Există o strategie locală de dezvoltare a acestui serviciu în raion, în special construcția apeductelor-clustere, ramificate de la apeductul magistral Zagarancea-Cornești, se lucrează la 10 proiecte locale de construcție a rețelelor. Avem un memorandum de înțelegere cu SA „Apă vital” Iași pentru interconectarea rețelelor de apeduct în regiunea Măcărești. Au fost anumite probleme de ordin raporturi interguvernamentale, care, sper că le-am depășit. Sigur, mi-aș dori cât mai urgent să soluționăm această problemă, dar, din păcate, durează. Eforturi depunem maximale.
P.: Recent, 20 de copii din diferite raioane ale țării, care se aflau într-o tabără din Ungheni au fost depistați cu rujeola. Cum s-a ajuns la acest caz? Ce au întreprins autoritățile și cum își propun să evite asemenea situații pe viitor?
L.G.: Cunoaștem că infecția a fost adusă în tabără din afară, de către unii beneficiari. Este regretabil că administrația taberei nu a intervenit prompt pentru a verifica și a izola copilul bolnav. De fapt, este o tabără privată, organizată de către o confesiune religioasă pentru familii, care nu avea actele permisive pentru activitate. Administrația publică locală, organele abilitate, au înaintat cerințele necesare pentru a permite activitatea, însă ele nu au fost îndeplinite. În plus, APL a fost atrasă în proces de judecată, pentru faptul că nu a avizat deschiderea taberei. A fost formată o comisie raională, care a verificat starea de lucruri, activitatea obiectului a fost sistată, se examinează toate circumstanțele și vor fi întreprinse măsurile care se impun.
P.: La sfârșitul lui iunie, în satul Gherman din raion, din cauza precipitațiilor abundente, au fost distruse zeci de curți. Potrivit localnicilor, nu este prima dată când se pomenesc cu apa în gospodării. Ce se va efectua pentru a diminua impactul și, ulterior, a înlătura această problemă?
L.G.: Cunosc situația, am venit în ajutor localnicilor cu suportul Direcției situații excepționale Ungheni, care au intervenit la pomparea apei din gospodării. Am discutat cu locuitorii de acolo asupra cauzelor creării situației date. Problema este provocată de lipsa canalelor de scurgere a apelor pluviale și s-a agravat în legătură cu începerea lucrărilor de reconstrucție a traseului Bălți-Fălești-Sculeni, tronsonul ce trece prin localitate. Cu părere de rău, lucrările începute au blocat scurgerea apelor, astfel ea venind spre gospodării. Am încercat, la acel moment, să atrag în soluționarea problemei antreprenorul care efectuează lucrările, însă s-a dovedit foarte reticent. Sper că finalizarea lucrărilor de reconstrucție a traseului va soluționa și problema respectivă.
P.: Care sunt proiectele prioritare pe care aţi vrea să le demaraţi în următoarea perioadă în raion?
L.G.:1. Dezvoltarea a încă unui apeduct de grup în regiunea orașului Cornești, ce ar aproviziona cu apă potabilă din râul Prut 10 localități.
- Interconectarea rețelelor raionale de aprovizionare cu apă cu cele ale orașului Ungheni, ce ar da posibilitatea dezvoltării unui operator regional licențiat în gestionarea domeniului.
- Atragerea investițiilor în construcția Centrului regional de management al deșeurilor.
- Reabilitarea taberei de odihnă pentru copii în s. Rădenii Vechi, cu o capacitate de 400 locuri.
Sunt câteva proiecte asupra căror lucrăm, căutăm fonduri. Idei sunt mai multe, dar, ținem cont că, mandatul expiră într-un an și sper, viitorii aleși locali să preia cele începute pentru a le duce la sfârșit.
P.: În ceea ce ține de potențialul turistic al raionului Ungheni… care sunt cele mai importante obiective turistice și ce se face pentru atragerea turiștilor?
L.G.: Potențialul turistic al raionului este destul de variat, or avem zone naturale frumoase, avem obiective turistice, mai nou – crame și agropensiuni. Deocamdată, domeniul dat este insuficient dezvoltat, deaceea avem acordul de colaborare cu ANTREC Moldova, în baza căruia este în realizare un program de creștere a capacităților antreprenorilor și potențialilor antreprenori din domeniu, crearea traseelor turistice, includerea lor în traseele naționale, atragerea fondurilor în domeniu, promovarea obiectivelor existente, etc.
P.: Cum stau lucrurile la capitolul locuri de muncă din raion?
L.G.: Comparativ cu alte zone, raionul Ungheni are locuri de muncă suficiente, avem Zona Economică Liberă Ungheni, care le oferă. Numai compania LEAR are, la moment, peste 1500 locuri de muncă, iar recent a anunțat despre extinderea producerii și a solicitat suportul nostru în identificarea forței de muncă. Inclusiv, potențiali angajați din mediul rural își pot găsi un loc de muncă, totodată, compania asigură transport gratuit angajaților. Și în agricultură avem întreprinderi medii, care oferă locuri de muncă, este în construcție o fabrică de uscare a legumelor, care, la darea în exploatare, va oferi peste 150 de locuri de muncă. Totodată, avem și șomeri înregistrați, majoritatea fiind de o vârstă anumită, din mediul rural, care, din anumite motive, nu se pot angaja la muncă în ture, sau sunt alte probleme.
P.: Veți candida pentru un nou mandat de președinte al raionului? De ce?
L.G.: Să ajungem cu sănătate. Noile alegeri sunt o oportunitate de a se implica – pentru toți cei care își doresc să contribuie la îmbunătățirea situației din raion. Potențial este. Mi-aș dori mult ca acel care va prelua mandatul să continue cele începute, să facă, poate, mai multe și mai bine, decât am reușit noi. Personal, am cu ce veni în fața cetățenilor, cu realizări, dar și cu soluții la problemele, încă existente. Dacă va fi necesitatea să mă implic în continuare, nu contează în ce calitate – o voi face.
Mihaela Conovali