Chișinăul este principalul pol economic al țării, care ocupă 1,5% din teritoriul țării, cu o pătrime din totalul populației Republicii Moldova și cu două treimi din numărul de întreprinderi. Însă se întreprind puține măsuri pentru prosperarea afacerilor din capitală și înființarea altora. Recent, Consiliul municipal Chișinău a aprobat decizia nr. 5/31 din 24 iulie, care prevede crearea Comisiilor mixte ale aleșilor locali între municipiul Chișinău și orașele înfrățite, crearea Consiliului Economic pe lîngă Primăria municipiului Chișinău, organizarea Forumului investițional în municipiul Chișinău. Crearea și funcționarea Consiliului Economic pe lângă Primăria municipiului Chișinău în calitate de organ consultativ va facilita dialogul între reprezentanții comunității de afaceri și formatorii de politici în vederea dezvoltării unui climat socioeconomic favorabil și unui mediu de afaceri non discriminatoriu, transparent și favorabil investițiilor în municipalitate, a explicat consilierul municipal, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.
Potrivit lui Chivriga, activitatea economică din Chișinău este umbrită în mare parte de deciziile politice și frânează dezvoltarea capitalei. Aici sunt cei mai puțini șomeri comparativ cu localitățile din țară, dar și cei mai mulți angajați. Or, noul consiliul va fi instituția care va crea claritate pentru mediul de afaceri.
Consiliul Economic va facilita sporirea încrederii businessului față de autoritățile municipale și transparentizarea relațiilor business−autoritățile și instituțiile municipale. Printre cele mai importante responsabilități ale consiliul vor fi: oferirea de expertiză din partea mediului de afaceri în elaborarea politicilor publice din domeniile economic, bugetar-fiscal, al comerțului, monitorizarea și evaluarea impactului implementării politicilor publice vizate și contribuirea sectorului privat la procesul de elaborare a deciziilor publice din domeniile economic, bugetar-fiscal, al comerțului și atragerea investițiilor.
La fel, în municipiul Chișinău în premieră va fi organizat Forumul investițional Chișinău. Forumul investițional Chișinău poate deveni una din cărțile de vizită ale municipalității și Republicii Moldova. Forumul investițional Chișinău va avea obiectivul să intensifice fluxurile investiționale în municipiul Chișinău, prin atragerea atenției investitorilor străini asupra economiei capitalei țării, cu potențial de dezvoltare; prin identificarea și promovarea proiectelor investiționale de perspectivă; prin facilitarea dialogului între investitori și companiile locale; focusarea atenției investitorilor spre unele sectoare concrete ale economiei locale și naționale, prin promovarea imaginii municipiului Chișinău și a Republicii Moldova.
Totodată, decizia consiliului municipal prevede crearea comisiilor mixte ale aleșilor locali între municipiul Chișinău și orașele înfrățite. Crearea comisiilor mixte a aleșilor locali între municipiul Chișinău și orașele înfrățite este necesară pentru a identifica oportunitățile de cooperare între municipalități și stabilirea unor acțiuni comune concrete, care vor fi materializate prin transfer de experiență, expertiză, know-how, suport financiar și crearea de parteneriate în domeniul economic și social între autorități publice și private. În prezent, municipiul Chișinău întreține relații de parteneriat și cooperare cu 15 orașe din 12 state, printre care România, SUA, Franța, Germania, Italia, Israel, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Turcia și Grecia. În concluzie, directorul de programe a spus că deși Chișinăul este înfrățit cu 15 localități, obținerea beneficiilor este ignorată. S-ar putea obține parteneriate de afaceri, înființarea companiilor mixte, atragerea tehnologiilor și finanțărilor.
Precizăm că, emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Elena Ivanov