Pentru a asigura comparabilitatea la nivel internațional, indicatorii globali privind obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), ar trebui să fie adoptați de Republica Moldova, ca țară raportoare și semnatară a Agendei 2030, fără modificări – este concluzia unui raport de analiză și evaluare a contextului de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de alimentație și agricultură.
Raportul a fost prezentat în cadrul unui atelier de lucru al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, deschis la Chișinău.
Timp de trei zile, experți internaționali FAO au misiunea să faciliteze înțelegerea metodologiilor internaționale stabilite pentru monitorizarea indicatorilor de dezvoltare durabilă de către reprezentanții Biroului Național de Statistică și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), instituții responsabile de implementarea și monitorizarea ODD ce țin inclusiv de agricultură și alimentație (nr.2 – Zero Foame; nr. 14 – Viața sub apă; nr. 15 – Viața pe pământ).
Atelierul întrunește funcționari guvernamentali, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului, Cancelariei de Stat, Biroului Național de Statistică, agențiilor ONU, organizațiilor societății civile, mediului academic, sectorului privat, serviciilor de extensiune în agricultură precum și partenerii de dezvoltare.
Ulterior acestor instruiri urmează să fie evaluate informațiile statistice disponibile la moment precum și elaborarea metadatelor naționale pentru indicatorii ODD, în strictă conformitate cu metodologiile și metadatele internaționale.
Constatările din raport au stat de asemenea la baza dezvoltării unui plan de acțiuni de doi ani pentru implementarea și monitorizarea ODD legate de alimentație și agricultură de către MADRM, care urmează a fi încorporat în Strategia actualizată privind Agricultură și Dezvoltare Rurală (2014-2020).
Dina Roșca