„Conform aprecierilor experților internaționali, instituțiile din domeniul infrastructurii calității ale Republicii Moldova, cum ar fi Centrul Național de Acreditare MOLDAC, Institutul de Standardizare din Moldova, Institutul Național de Metrologie, corespund tuturor rigorilor și practicilor stabilite pentru domeniul acreditării, standardizării și metrologiei, ceea ce contribuie la fabricarea produselor moldovenești tot mai calitative și competitive”. Afirmația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul Reuniunii Consiliului Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare, care are loc la Tașkent, Uzbekistan, în perioada 25-29 iunie 2018, informează Provincial.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul Reuniunii, Iuliana Drăgălin a prezentat acțiunile realizate și progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul infrastructurii calității. „Creșterea exportului de produse moldovenești, semnarea și negocierea acordurilor de liber schimb cu alte țări sunt indicatori care demonstrează că produsele moldovenești sunt mai competitive și mai solicitate pe piețele din exterior”, a punctat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Totodată, Iuliana Drăgălin a menționat că dezvoltarea infrastructurii calității este o prioritate a Guvernului Republicii Moldova și a Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Consiliului Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare reprezintă o platformă de discuții pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice multilaterale și bilaterale. La Reuniune participă oficiali și experți din 11 state ale CSI, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, regionale și europene din domeniul standardizării, cum ar fi ISO, IEC, CEN, CENELEC, reprezentanți ai UNECE, UNIDO, precum și reprezentanți ai ASTM International (USA).
Agenda Reuniunii se axează și pe subiecte ce vizează eforturile întreprinse la nivel regional pentru realizarea măsurilor stabilite prin Strategia pentru dezvoltarea economică a Comunității Statelor Independente până anul 2020, inclusiv măsurile pentru facilitarea accesului produselor sigure pe piețele naționale. De asemenea, participanții vor discuta pe marginea semnării ulterioare a Acordurilor CSI: Acordul privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, Acordul cu privire la barierele tehnice în comerț, Acordul privind recunoașterea reciprocă a acreditării organismelor de evaluare a conformității.
Elena Ivanov