„De când e primăria Edineț, pentru prima dată avem 7 milioane de lei doar pentru asfaltare, în situația în care până nu demult nu aveam nici un bănuț”, despre aceasta a comunicat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, informează Provincial.
La postul de radio Eco FM, el a mai comunicat că, acest lucru se datorează și descentralizării Fondului Rutier (circa 2 milioane, restul sunt din impozite, pe lângă sumele pe care le vom primi de la Chișinău). „În afară de aceasta, avem un proiect în domeniul apei și canalizării, cu o valoare de circa 2,5 milioane de euro, dar și alte proiecte mai mici pe care le implementăm. Lucrurile se schimbă”, a precizat el.
În același timp, primarul a vorbit despre aducerea investitorilor la Edineț. „Încă de la începutul mandatului meu, în 2007, aveam intenția de a face o zonă industrială în Edineț. Ulterior, prin adoptarea Legii cu privire la parcurile industriale, în 2013 am rerușit să deschidem un asemenea parc. Acesta este extins pe un teritoriu de 11 ha, iar la moment avem 5 rezidenți foarte mari, cu o investiție de peste 400 milioane de lei, una destul de solidă pentru municipiul nostru. Legea municipiilor, dar și cea privind schimbarea destinațiilor terenurilor se încadrează perfect în același context. Republica Moldova are nevoie să-și extindă polii de creștere economică în teritoriu, pe lângă Chișinău și Bălți. Prin Legea municipiilor s-a intenționat să se facă anume acest lucru, adică să se dezvolte alți 8 poli de creștere. Oferirea dreptului Consiliului local de a schimba destinația terenurilor a făcut ca lucrurile să avanseze, deoarece acum câțiva ani agenții economici umblau pe culoarele Guvernului și nu întotdeauna reușeau să obțină rezultate. Poate din acest motiv la Edineț se dezvoltă atât de repede atât parcul industrial, cât și energia alternativă, cunoașteți despre instalațiile eoliene care sunt amplasate la noi. Este vorba și despre rezultatele dezvoltării parteneriatelor dintre APL și agenții economici”, a conchis Cojocaru.
Dina Roșca