Nutriţioniştii spun că trebuie să căutăm înlocuitori de zahăr pentru dieta noastră de zi cu zi.
O plantă originară din America de Sud, ștevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Aceasta a fost folosită ca îndulcitor secole de-a rândul în America de Sud şi în Japonia și constituie 41% din piaţa îndulcitorilor. Utilizarea acesteia este atât de larg răspândită, încât, înainte ca rețeta Coca Cola să fie „standardizată”, ștevia a fost utilizată în Coca Dietetică din Japonia. Ștevia nu are calorii şi nici impact glicemic, făcând-o potrivită pentru diabetici. Aceasta poate fi crescută la domiciliu, deşi transformarea de la plantă într-un produs granular nu este un procedeu simplu.
Mierea
Mai dulce decât zahărul, mierea aduce o mulțime de beneficii organismului. Ea are mai multe calorii decât zahărul obişnuit, dar pentru că este mai dulce, poate fi folosită în cantități reduse. Mierea conține toate vitaminele pe care un medic le recomandă spre consum: cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu. Se poate consuma simplă, în ceaiuri sau în lapte.
Siropul de arțar
O prezență obijnuită în casele multor oameni, siropul de arţar poate fi folosit în loc de zahăr în cele mai multe prajituri, dar, pentru că este lichid, va trebui să reduci din cantitatea altor lichide, cu aproximativ un sfert. Dacă doriţi să-l utilizaţi și pentru altceva decât pentru gătit, puteţi obţine, de asemenea, zahăr de arţar, care este făcut din sirop de arţar deshidratat.
Melasa
Melasa este poate cel mai benefic îndulcitor și este o sursă bună de fier şi calciu. Este destul de consistentă şi vâscoasă şi este cea mai utilizată în coacere. De asemenea, este mai dulce decât zahărul, așa că va fi folosită în cantități reduse.
sursa: ziuadecj