Ultimele evoluții ale activității de consolidare instituțională și planurile de viitor au fost subiectul discuțiilor întrevederii a Președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Veaceslav Untila cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko.
Instituția supremă de audit depune eforturi pentru asimilarea și implementarea asistenței oferite de partenerii externi de dezvoltare, beneficiar al cărei este Curtea de Conturi, a remarcat dl Untila. Președintele CCRM a informat înaltul oficial despre aspectele actuale ale cooperării cu experții din cadrul proiectelor implementate de Delegația UE în Moldova, Oficiul Național de Audit al Suediei, precum și Curtea de Audit a Olandei.
Veaceslav Untila a relatat despre procesul de certificare a auditorilor publici, unul din obiectivele principale ale dezvoltării instituționale, prevăzut în Planul de Dezvoltare Strategică a CCRM pentru perioada 2016-2020. Potrivit Președintelui Curții de Conturi, instituția este la etapa definitivării regulamentului și altor documente normative aferente certificării generale autorilor publici a CCRM, precum și elaborării modulelor pentru instruirea angajaților. Certificarea auditorilor este un obiectiv ambițios pentru Curtea de Conturi, acest proces fiind organizat la puține instituții supreme de audit externe, a informat dl Untila, remarcând că instituția va depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive și de a ridica nivelul de profesionalism al auditorilor.
Delegația UE în Moldova susține activitățile de consolidare instituțională ale Curții de Conturi și va continua să acorde suport instituției supreme de audit din țară, a comunicat Peter Michalko. Șeful Delegației UE în Moldova a pus în discuție importanța comunicării și conlucrării ISA cu entitățile verificate, prin promovarea rolului de suport și consultare al Curții de Conturi în cadrul efectuării misiunilor de audit.
Delegația UE în Moldova este unul din partenerii fideli ai Curții de Conturi în procesul de consolidare și dezvoltare instituțională. În anul curent, doi experți angajați în cadrul proiectelor europene acordă asistență instituției supreme de audit din țară, pe aspecte legate de îmbunătățirea abilităților de efectuare a auditului financiar, precum și optimizarea proceselor de management instituțional, planificare și raportare.
Dina Roșca