Colective artistice și meșteșugari din 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, s-au întâlnit sâmbătă la Rașcov, stânga Nistrului.
Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov” s-a desfășurat la casa de cultură, renovată cu sprijinul UE și al Polish AID, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD.
Uniunea Europeană a oferit peste 244 mii de euro pentru renovarea instituției, iar Ambasada Poloniei – 30 de mii de euro. Edificiul de peste 50 de ani găzduiește acum evenimente culturale de amploare, precum e festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”.
În cadrul Festivalului au fost organizate expoziții de fotografii și lucrări manuale confecționate de meșteșugari, dar și excursii la obiectivele turistice din Rașcov. Satul are mai multe atracții turistice: izvorul „Paniska Krîniţa”, stânca roșie și un cimitir evreiesc care are peste trei sute de ani. În sat funcţionează o biserică ortodoxă şi una catolică, construite în secolul al XVII-lea. Tot aici s-au păstrat ruinele bisericii ortodoxe „Pocrovskaia”, care datează din anul 1740 și ruinele unei sinagogi, construită în mijlocul secolului al XVIII-lea.
Sâmbătă, 9 iunie, va avea loc al doilea festival cu același generic și activități similare în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului.
Acesta e unul din 30 de parteneriate finanțate de UE prin intermediul programului de consolidare a încrederii, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.
Dina Roșca