23 de consultanți din cadrul autorităților publice locale semnatare ale Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică (PCE), Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, precum și a agențiilor de dezvoltare regională Nord, Centru și Sud au finalizat, în perioada 15-17 mai, Programul de Dezvoltare a Capacităților, care a fost inițiat în noiembrie 2017.
Programul a fost organizat pentru a susține autoritățile publice locale în elaborarea Planurilor de Dezvoltare Economică Locală (DEL) în conformitate cu modelul și principiile Inițiativei PCE.
Comunitățile elaborează planurile de dezvoltare economică locală în conformitate cu principiile bunei guvernări și a dialogului public-privat, așa încât să propună acțiuni și proiecte care să susțină creșterea economică, dezvoltarea și ocuparea forței de muncă.
Obiectivele prioritare pentru următorii 2-3 ani vizează îmbunătățirea infrastructurii de afaceri (crearea centrelor de suport în afaceri, dezvoltarea parcurilor industriale), încurajarea asocierii întreprinzătorilor pentru asigurarea unui acces mai ușor la finanțe și îmbunătățirea capacităților de export, promovarea produselor locale și dezvoltarea serviciilor turistice pentru creșterea atractivității comunităților.
În stabilirea acțiunilor și proiectelor de dezvoltare se ține cont de factorii de succes care pot să contribuie la realizarea acestora: acces la finanțe, terenuri și infrastructură, forța de muncă, poziționare externă, reglementări necesare.
Planurile DEL sunt elaborate de Parteneriatele de Dezvoltare Economică Locală, care au fost constituite în fiecare comunitate. De asemenea, fiecare comunitate și-a desemnat un consultant DEL, care coordonează procesul de planificare la nivel local. Ulterior, aceste documente sunt transmise către experții Băncii Mondiale pentru evaluare și recomandări.
Până în prezent, la inițiativa „Primarii pentru creștere economică” au aderat 20 de autorități publice locale, dinte care cinci sunt din Regiunea de Dezvoltare Nord: Primăriile Bălți, Edineț, Dondușeni, Drochia și Criva.
Primarii pentru Creștere Economică (M4EG) este o nouă inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului Estic să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local. Partenerii principali ai inițiativei în Republica Moldova sunt: Cancelaria de Stat și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Dina Roșca