În satul Gangura din raionul Ialoveni a avut loc inaugurarea grădiniței după ce instituția a fost reabilitată și modernizată din grantul oferit de Guvernul României, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).
În debutul evenimentului, secretarul de stat Andrei Chistol a mulțumit Guvernului României pentru aportul substanțial la renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, care contribuie la dezvoltarea comunităților rurale.
,,Este o deosebită plăcere să vezi bucuria copiilor, recunoștința părinților și roadele unei colaborări fructuoase. Vreau să mulțumesc partenerului nostru nr. 1 de dezvoltare – România, care prin acest Program de asistență tehnică și financiară pentru instituțiile preșcolare, de rând cu renovarea Muzeului de Artă din Chișinău, a Sălii cu Orgă sau dotarea școlilor cu mijloace de transport, ne oferă nu doar un suport extrem de valoros, dar și certitudinea și încrederea într-un viitor prosper aici, la noi acasă ”, a subliniat oficialul.
Menționăm că Grădiniţa din satul Gangura a beneficiat de lucrări în valoare de circa 1,8 milioane lei. Din aceste fonduri a fost reparată cazangeria instituției și instalat un cazan nou, a fost schimbat acoperișul, montate uși noi, au fost efectuate lucrări pe interior (finisarea pereților, tavanelor, reparația și schimbarea pardoselelor), au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare. Totodată, au fost realizate lucrări de reparații pe exterior (fațada, soclul, copertinele parasolare). De asemenea, instituția a fost dotată cu mobilier pentru grupe și echipament pentru terenul de joacă. Grădinița din satul Gangura a fost construită în anul 1986 şi nu a fost reparată până în 2013. În prezent, este frecventată de 130 de copii.
Amintim că pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.
Dina Roșca